طرح مالیات بر عایدی سرمایه در کمیسیون اقتصادی مجلس تصویب شد.
این طرح دو هفته دیگر در صحن علنی مجلس به تصمیمگیری نمایندگان گذاشته میشود.
آقای مهدی طغیانی در گفتگوای باخبرگزاری صدا و سیما تصریح کرد: این طرح هر نوع نقل و انتقال املاک، وسایل نقلیه موتوری، طلا، زیورآلات و جواهرآلات و انواع ارز را در کلیه نقاط کشور از جمله مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه کرده است.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: در این طرح منظور از عایدی سرمایه، مازاد قیمت زمان انتقال دارایی نسبت به قیمت زمان تملک آن است.
وی همچنین با اشاره به اینکه در این طرح مواردی نیز به عنوان مشوق در نظر گرفته شده است که مشمول پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه نیست، گفت: انتقال آخرین واحد تحت تملک اشخاص حقیقی بالای ۱۸ سال به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور؛ انتقال آخرین وسیله نقلیه موتوری تحت تملک اشخاص حقیقی بالای ۱۸ سال با مدت تملک بیش از یک سال؛ اولین انتقال املاک نوسازی پس از پرداخت گواهی اتمام عملیات ساختمانی؛ انتقال ترکه به صورت ارثی وصیت و انتقال به منظور وقف با تایید سازمان اوقاف و امور خیریه از جمله ۱۰ موردی است که مشمول پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه در این طرح نمیشود.
وی همچنین افزود: در این طرح تصریح شده مالیات بر عایدی سرمایه براساس مدت تملک برای اشخاص حقیقی مطابق نرخهای زیر اعمال میشود:
املاک به استثنای اراضی بایر با نگهداری کمتر از یک سال با نرخ ۴۰ درصد، پس از یک سال سالانه سه واحد درصد نرخ کاهش مییابد و از سال دوازدهم و پس از آن با نرخ ثابت ۴ درصد.
انواع وسایل موتوری زمینی با نگهداری کمتر از یک سال با نرخ ۳۰ درصد، پس از یک سال سالانه ۱۰ واحد درصد نرخ کاهش مییابد و از سال چهارم و پس از آن با نرخ ثابت صفر درصد.
و همچنین داراییها مربوط تصریح شده در این قانون (املاک، طلا، زیورآلات و انواع ارز خارجی و رمز دار) با نگهداری کمتر از یک سال ۳۰ درصد و با نگهداری تا دو سال ۲۰ درصد و با نگهداری بیش از دو سال ۱۰ درصد مالیات بر عایدی سرمایه اعمال میشود.
آقای طغیانی همچنین گفت: در این طرح همچنین شهرداریهای کل کشور موظف شدند، اراضی بایر حریم شهری مربوطه را به صورت سالانه به اداره مالیاتی صلاحیت دار معرفی کنند که با این اقدام ۳۰ درصد درآمد حاصل از مالیات موضوع (بند ب) ماده ۴ به شهرداریها اختصاص مییابد.
سخنگوی کمیسیون اقتصاد مجلس تصریح کرد: این طرح دارای ۹ ماده با تبصرههای متعدد است، امیدواریم با بررسی آن در صحن علنی و تصویب نمایندگان گام مهمی در جهت موضوع اصلاح مالیاتها مستقیم در کشور برداشته شود.
مالیات بر عایدی سرمایه، یکی از اجزای مالیات بر درآمد است که امروزه در بسیاری از کشورها اعمال میشود، این مالیات بر بازدهی حاصل از سرمایهگذاری در تملک داراییهای سرمایهای وضع میشود.
از معرفی مالیات بر عایدی سرمایه در جهان بیش از یک قرن میگذرد، اما سرعت گسترش این مالیات در ۵۰ سال اخیر، آن را بعد از مالیات بر ارزش افزوده، در جایگاه دوم قرار داده است.
عایدی سرمایه اختلاف بین قیمت خرید دارایی به اضافه برخی هزینهها در طول دوره نگهداری دارایی و قیمت فروش آن دارایی است. مالیات بر عایدی سرمایه نیز به عنوان درصدی از عایدی سالیانه سرمایه تعریف میشود. عایدی یا منفعت سرمایه مبتنی بر این فرض است که درآمد مورد انتظاری که در زمان فروش دارایی حاصل میشود، بیش از درآمد پیشبینیشده در زمان خرید برای آن دارایی است.
معمولآ آن دسته از داراییها که از آنها صرفا برای انجام فعالیت شغلی در فرآیند کسب و کارهای مشمول مالیات استفاده میشود، در پایه این نوع مالیات لحاظ نمیشوند. وضع مالیات برعایدی سرمایه به خصوص در عرصه بازار داراییهایی مانند خودرو، سکه، طلا، مسکن (زمین و ساختمان) و ارز میتواند راهکار مناسبی برای مواجه با تلاطمات و کاهش سوداگری و دلالی در این بازارها باشد.