دستورالعمل اجرايي نحوۀ انجام معاملات اوراق بهادار در فرابورس ايران
مصوب 07/06/1388 هیئت مدیره سازمان بورس اوراق بهادار
اين دستورالعمل در اجراي ماده 5 آئين نامه اجرايي قانون بازار اوراق بهادار، بنابر پيشنهاد مورخ 1388/01/17 شركت فرابورس ايران، در 20 فصل، 169 ماده (با لحاظ مواد مکرر) و 124 تبصره در تاريخ 07/06/1388، اصلاحيه هاي 25/03/1389، 01/08/1389، 06/02/1390، 10/02/1390، 04/08/1392، 21/10/1392، 25/12/1394، 08/04/1395، 28/04/1396، 14/09/1396 ، 24/05/1397 ، 06/08/1397 ، 12/10/1397 ، 26/04/1398 ، 09/05/1398 ، 16/05/1398 ، 21/12/1398 و 31/02/1399 و نيز الحاقيه هاي مورخ 15/05/1390، 07/02/1392، 04/04/1392، 13/08/1392 ، 12/12/1393 ، 22/06/1396 ، 27/04/1397 ، 10/05/1397 ، 22/12/1397 ، 07/11/1398 ، 14/12/1398 و 28/12/1398 به تصويب هيأت مديرة سازمان بورس و اوراق بهادار رسيد.
- فصل يك - تعاريف و اصطلاحات:
- ماده 1:
اصطلاحات و واژههايي كه در ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار جمهوري اسلامي ايران مصوب آذرماه 1384مجلس شوراي اسلامي و دستورالعمل پذيرش و عرضة اوراق بهادار در فرابورس ايران تعريف شدهاند، به همان مفاهيم در اين دستورالعمل به كار رفتهاند. واژههاي ديگر داراي معاني زير ميباشند:
-
-
- بند 1:
-
اطلاعيه عرضه: اطلاعيهاي است كه قبل از معامله عمده توسط فرابورس، طبق فرمت مصوب هيئت مديره فرابورس و بر اساس ضوابط اين دستورالعمل منتشر ميشود.
-
-
- بند 2:
-
ايستگاه معاملاتي: پايانة معاملاتي كارگزار است كه با سامانة معاملاتي فرابورس در ارتباط ميباشد.
-
-
- بند 3:
-
بازار عادي: از جمله بازارهاي سامانة معاملات است كه در آن معاملات عادي اوراق بهادار براساس مقررات اين دستورالعمل، انجام ميشود.
-
-
- بند 3 مكرر:
-
تعليق: جلوگيري از انجام معاملة يك ورقة بهادار به مدت بيش از 5 روز كاري
-
-
- بند 3 مكرر 1:
-
تقلب: هرگونه اظهار و اعلام خلاف واقع يا كتمان تمام يا بخشي از حقيقت يا ارائه اطلاعات، اسناد يا گزارش جعلي يا خلاف واقع؛
-
-
- بند 4:
-
توقف: جلوگيري از انجام معامله يك ورقه بهادار تا حداكثر 5 روزكاري
-
-
- بند 5:
-
حراج: سازوكاري براي دادوستد اوراق بهادار بر پاية انطباق بهينه سفارشهاي خريد و فروش مشتريان با در نظرگرفتن اولويت قيمت، منشاء و زمان است.
-
-
- بند 5 مكرر:
-
حراج پاياني: مرحله اي پس از خاتمۀ حراج پيوسته كه به ترتيب شامل مرحله نظارت 30 دقيقه اي، مرحله پيش گشايش حداكثر 30 دقيقه اي و گشايش بر اساس ساز وكار حراج ناپيوسته با اجراي سفارشهاي موجود در سامانه معاملات و با قيمت نظري گشايش است.
-
-
- بند 6:
-
حراج پيوسته: حراجي است كه به صورت پيوسته انجام ميشود و در طي آن امكان ورود، تغيير و حذف سفارش وجود دارد. در حراج پيوسته سفارشهاي خريد و فروش به محض تطبيق قيمتها منجر به معامله ميشود.
-
-
- بند 7:
-
حراج ناپيوسته (Auction): حراجي است كه پس از ثبت سفارشها در مرحلة سفارشگيري انجام شده و معامله براساس قيمت نظري گشايش، از طريق سامانة معاملاتي انجام ميشود.
-
-
- بند 8:
-
جلسة رسمي معاملاتي: دورة زماني مشخصي در هر روز كاري است كه انجام معامله در آن دوره طبق مقررات مقدور ميباشد. فرابورس ميتواند در يك روز معاملاتي بيش از يك جلسة رسمي معاملاتي داشته باشد.
-
-
- بند 9:
-
خريد گروهي: خريد اوراق بهادار توسط كارگزار با كد معاملات گروهي است كه پس از معامله توسط كارگزار به كد مالكيت مشتريان تخصيص مييابد.
-
-
- بند 10:
-
دامنة نوسان روزانة قيمت: دامنة نوسان قيمت اوراق بهادار قابل معامله در فرابورس است كه نسبت به قيمت مرجع تعيين ميشود و ورود سفارشها در هر روز صرفاً در اين دامنة قيمت، مجاز است.
-
-
- بند 11:
-
درخواست خريد/فروش: درخواست مشتري به همراه شرايط آن مبني بر خريد يا فروش اوراق بهادار است كه در قالب فرم الكترونيك يا غيرالكترونيك به كارگزار ارايه ميگردد. درخواست مذكور ميتواند با قيمت معين، قيمت محدود يا قيمتي كه اختيار آن به كارگزار واگذار ميشود، ارايه گردد.
-
-
- بند 12:
-
دوره سفارشگيري: دورة زماني قبول سفارش قبل از حراج ناپيوسته است كه طي آن كارگزاران امكان ورود، تغيير و حذف سفارش در سامانه معاملات را دارند.
-
-
- بند 13:
-
روز معاملاتي: روزهاي كاري است كه طبق مقررات، معاملات فرابورس در آن انجام ميشود.
-
-
- بند 14:
-
روية تسهيم به نسبت: طبق روية تسهيم به نسبت، اوراق بهادار تخصيص يافته به هر سفارش معادل حجم سفارش ثبت شده تقسيم بر كل سفارشهاي ثبت شده، ضربدر كل اوراق بهادار قابل عرضه است.
-
-
- بند 15:
-
سامانة معاملات: سامانهاي است الكترونيكي كه عمليات مربوط به معاملات فرابورس از جمله دريافت سفارش، تطبيق و انجام معامله از طريق آن انجام ميشود.
-
-
- بند 16:
-
سرماية پايه: عبارت از مجموع سهام، سهام جايزه و حق تقدمهاي شركت است كه در مرحله پذيرهنويسي يا ثبت قانوني قرار دارد.
-
-
- بند 17:
-
سفارش: درخواست خريد يا فروش اوراق بهادار است كه توسط كارگزار وارد سامانه معاملات ميشود.
-
-
- بند 18:
-
سفارش متوقف (Stop Order): سفارشي است كه براساس قيمت آخرين معاملة بازار فعال ميشود. در خصوص سفارشهاي خريد، زماني اين سفارش فعال ميشود كه قيمت آخرين معامله بازار با قيمت تعيين شده توسط مشتري مساوي يا از آن بيشتر شود و در خصوص سفارشهاي فروش، زماني اين سفارش فعال ميشود كه قيمت آخرين معامله بازار با قيمت تعيين شده توسط مشتري مساوي يا از آن كمتر شود.
-
-
- بند 19:
-
شركت سپردهگذاري مركزي: سپردهگذاري مركزي اوراق بهادار و تسوية وجوه (شركت سهامي عام) است.
-
-
- بند 20:
-
عرضة اوليه: نخستين عرضة اوراق بهادار، پس از پذيرش و درج در فرابورس است.
-
-
- بند 21:
-
عرضة اوليه به روش حراج: عرضهاي است كه در يك جلسۀ معاملاتي بر مبناي رقابت خريداران انجام ميشود.
-
-
- بند 22:
-
فرابورس: فرابورس ايران (شركت سهامي عام) است
-
-
- بند 23:
-
قيمت پاياني: قيمت هر ورقة بهادار است كه در پايان هر جلسة رسمي معاملاتي محاسبه و توسط "فرابورس" اعلام ميشود.
-
-
- بند 24:
-
قيمت پايه: قيمت مشخص و بدون قيد و شرطي است كه توسط فروشنده براي عرضة سهام در معاملات عمده تعيين و از طريق كارگزار فروشنده به فرابورس اعلام ميشود و مبناي رقابت در معاملات عمده ميباشد.
-
-
- بند 25:
-
قيمت پيشنهادي: نرخي است كه براي هر واحد اوراق بهادار از طرف كارگزار وارد سامانة معاملات ميشود.
-
-
- بند 26:
-
قيمت مرجع: قيمتي است كه مبناي اعمال دامنة نوسان روزانة اوراق بهادار قرار ميگيرد.
-
-
- بند 27:
-
قيمت نظري: قيمتي است كه پس از اعمال اثر تغييرات سرمايه و يا تقسيم سود نقدي در قيمت پاياني محاسبه ميشود.
-
-
- بند 28:
-
قيمت نظري گشايش: قيمتي است كه در مرحلة گشايش، براساس سفارشهاي ثبت شده با استفاده از سازو كار حراج، توسط سامانة معاملاتي محاسبه و معاملات مرحلة گشايش با آن قيمت انجام ميشود.
-
-
- بند 29:
-
كد معاملات گروهي: شناسهاي است كه براي ورود سفارشهاي گروهي هر ايستگاه معاملاتي در سامانة معاملات تعريف شده است.
-
-
- بند 29 مكرر:
-
كنفرانس اطلاع رساني: كنفرانسي حضوري، تلفني يا مجازي با حضور مديرعامل يا نماينده وي كه سخنگوي رسمي ناشر تلقي مي شود، است كه در آن به تحليل و ارائه اطلاعات به صورت برخط اقدام مي شود.
-
-
- بند 30:
-
محدوديت حجمي: حداكثر تعداد اوراق بهاداري كه طي هر سفارش در سامانة معاملات وارد ميشود.
-
-
- بند 31:
-
مذاكره: فرآيند مظنهيابي و قيمتگذاري اوراق بهادار توسط معاملهگران برپايه ارتباط الكترونيك يا غيرالكترونيك است.
-
-
- بند 31 مكرر:
-
مرحله گشايش تصادفي: مرحلهاي است پس از آغاز پيشگشايش، كه در آن اجراي سفارشهاي موجود در سامانه معاملات بر اساس ساز و كار حراج ناپيوسته در زمان تصادفي توسط سامانه معاملاتي انجام ميشود.
-
-
- بند 31 مكرر 1:
-
مرحله نظارت: دوره زماني پس از خاتمة مراحل حراج پيوسته يا حراج ناپيوسته است كه طي آن امكان ورود سفارش يا انجام معامله وجود ندارد.
-
-
- بند 32:
-
مشتري: شخصي است كه متقاضي خريد يا فروش اوراق بهادار است.
-
-
- بند 32 مكرر:
-
معاملات توافقي: معاملاتي است كه در آن بر اساس توافق طرفين معامله، سفارشهاي خريد و فروش تطبيق يافته و جهت ثبت به سامانه معاملاتي ارسال مي شود.
-
-
- بند 33:
-
معاملۀ بلوكي: معاملهاي است كه تعداد سهام و حق تقدم قابل معامله در آن براي شركتهايي كه سرماية پاية آنها بيش از يك ميليارد عدد است بزرگتر يا مساوي نيم و كمتر از يك درصد سرماية پايه و براي شركتهايي كه سرماية پاية آنها كمتر يا مساوي يك ميليارد عدد است بزرگتر يا مساوي يك و كمتر از پنج درصد سرماية پاية شركت باشد.
-
-
- بند 34:
-
معاملة عمده: معاملهاي است كه تعداد سهام يا حق تقدم قابل معامله در آن در شركتهايي كه سرمايه پايه آنها بيش از يك ميليارد عدد است، بزرگتر يا مساوي 1 درصد سرمايه پايه و در شركتهايي كه سرمايه پايه آنها كمتر يا مساوي يك ميليارد عدد است، بزرگتر يا مساوي 5 درصد باشد.
-
-
- بند 35:
-
معاملات عمده شرايطي: معاملة عمدهاي است كه تسوية وجوه آن با شرايط اعلامي در اطلاعية عرضه بر اساس ضوابط مندرج در اين دستورالعمل انجام ميشود.
-
-
- بند 36:
-
مقررات: الزاماتي است كه توسط مراجع ذيصلاح در چارچوب اختيارات آنها وضع شده و فرابورس، كارگزار، مشتريان و ساير اشخاص ذيربط فرابورس موظف به رعايت آنها هستند.
-
-
- بند 37:
-
نماد معاملاتي: شناسهاي است كه براي هر يك از اوراق بهادار به صورت منحصر بفرد در سامانۀ معاملات تعريف شده است. اين شناسه ميتواند به صورت حرف، عدد يا تركيبي از هر دو باشد.
-
-
- بند 38:
-
واحد پاية سفارش (LOT): تعداد مشخصي از اوراق بهادار است كه سفارش وارده به سامانة معاملاتي بايد ضريبي از آن باشد و براي هر ورقة بهادار مقدار آن توسط "هيئت مديره فرابورس" تعيين ميشود.
-
-
- بند 39:
-
معامله تحت احتياط: معامله در شرايطي است كه نقل و انتقال سهام و كليه اوراق بهادار مرتبط با نمادي كه در آن شرايط قرار مي گيرد، پس از تكميل فرم اطلاع از ابهام توسط سرمايه گذاران صورت مي پذيرد.
- فصل دو - ضوابط كلي انجام معاملات اوراق بهادار:
- ماده 2:
كلية معاملات در فرابورس بايد براساس ضوابط اين دستورالعمل و در جلسة رسمي معاملاتي انجام شود.
-
-
- تبصره:
-
انجام معاملات در خارج از جلسة معاملاتي با تصويب هيئت مديرۀ سازمان و طبق شرايط تعيين شده توسط آن، امكانپذير خواهد بود.
-
- ماده 3:
جلسات رسمي معامله انواع اوراق بهادار در فرابورس، به استثناى روزهاى تعطيل رسمي در روزهاي شنبه لغايت چهارشنبه هر هفته از ساعت 9 آغاز و در ساعت 12:30 همانروز خاتمه مييابد.
-
-
- تبصره:
-
ساعت انجام معاملات ميتواند با تصويب هيئت مديره فرابورس تغيير نموده مشروط به اينكه اين تغييرات حداقل سه روز قبل از انجام به اطلاع عموم برسد.
-
- ماده 4:
تغييرات ساعت و روزهاي انجام معامله و جلسات رسمي معامله با تصويب هيأت مديرۀ فرابورس امكانپذير خواهد بود. اين تغييرات بايد حداقل سه روز كاري قبل از اعمال، توسط فرابورس به اطلاع عموم برسد.
-
- ماده 5:
در صورت بروز اشكالات فني در سامانه معاملاتي و بروز ريسك اخلال در معاملات يا ثبت تغييرات مالكيت سهامداري يا مخاطرات مشابه، مديران عامل بورس ها مي توانند ساعات شروع، خاتمه و طول جلسه معاملاتي يك يا گروهي از نمادهاي معاملاتي، يك يا گروهي از بازارهاي معاملاتي، يك يا گروهي از تابلو هاي معاملاتي يا تركيبي از آن ها را با گزارش بورس مربوطه و تأييد شركت مديريت فناوري بورس تهران تغيير دهند يا انجام معاملات در هر يك از آن ها را متوقف نمايند. اين تغييرات بايد بلافاصله و به نحو مقتضي به اطلاع عموم برسد. شركت مديريت فناوري بورس تهران مكلف است تمامي مستندات مربوط به اشكالات فني سامانه معاملاتي را جهت نگهداري در سوابق به سازمان بورس و اوراق بهادار و بورس مربوطه ارائه نمايد.
- فصل سه - مراحل انجام معامله:
- ماده 6:
معاملات اوراق بهادار در فرابورس به ترتيب در بازار اول، بازار دوم، بازار سوم و بازار اوراق مشاركت انجام خواهد شد. مراحل انجام معاملات در بازار اول و دوم و بازار اوراق مشاركت به شرح زير است:
-
-
- بند 1:
-
پيشگشايش: اين مرحله به مدت 30 دقيقه قبل از شروع معاملات انجام ميشود. در اين مرحله امكان ورود، تغيير يا حذف سفارش توسط كارگزاران وجود دارد ليكن در اين مرحله معاملهاي انجام نميشود.
-
-
- بند 2:
-
مرحلة گشايش: بلافاصله پس از مرحلۀ پيشگشايش، با اجراي سفارشهاي موجود در سامانه معاملات و براساس سازوكار حراج ناپيوسته انجام ميشود.
-
-
- بند 3:
-
مرحلة حراج پيوسته: مرحلهاي است پس از انجام مرحلۀ گشايش كه طي آن معاملات براساس سازوكار حراج پيوسته انجام ميشود.
-
-
- بند 4:
-
مرحلة حراج ناپيوسته پاياني: اين مرحله بلافاصله پس از خاتمۀ مرحلۀ حراج پيوسته به مدت 15 دقيقه انجام ميشود. در طي اين مرحله امكان ورود، تغيير يا حذف سفارش توسط كارگزاران وجود دارد ليكن معاملهاي در اين مرحله انجام نميشود و در پايان اين مرحله با اجراي سفارشهاي موجود در سامانه معاملات و براساس سازوكار حراج ناپيوسته، معاملات انجام ميشود.
-
-
- بند 5:
-
مرحلة معاملات پاياني: اين مرحله طي پانزده دقيقه پاياني جلسۀ معاملاتي انجام ميشود و طي آن ورود سفارش و انجام معامله صرفاً با قيمت پاياني امكانپذير است.
-
-
- تبصره:
-
در معاملات فرابورس حسب مورد از تمام يا تعدادي از مراحل فوق جهت انجام معامله استفاده ميگردد. هيأت مديرة فرابورس بايد مراحل انجام معامله در هر بازار را مشخص و حداقل سه روز كاري قبل از اعمال، به اطلاع عموم برساند.
- فصل چهار - انواع سفارشات:
- ماده 7:
انواع سفارشها در سامانه معاملات به شرح زير است:
-
-
- بند 1:
-
سفارش محدود (Limit order): سفارش خريد يا فروشي است كه در قيمت تعيين شده توسط مشتري، يا بهتر از آن انجام ميشود.
-
-
- بند 2:
-
سفارش با قيمت باز (Market order): سفارشي است كه بدون قيمت وارد سامانه معاملاتي شده و با قيمت بهترين سفارش طرف مقابل اجرا ميشود. در صورت اجرا نشدن بخشي از سفارش، باقيمانده به صورت يك سفارش با قيمت باز در سامانه باقي خواهد ماند.
-
-
- بند 3:
-
سفارش باز- محدود (Market to limit order): سفارشي است كه فقط در مرحله حراج پيوسته ميتواند وارد سامانة معاملاتي شود. اين سفارش بدون قيمت وارد سامانة معاملاتي شده و با قيمت بهترين سفارش طرف مقابل اجرا ميشود. در صورت اجرا نشدن بخشي از سفارش، باقيمانده به صورت يك سفارش محدود به قيمت آخرين معامله انجام شده در سيستم باقي ميماند.
-
-
- بند 4:
-
سفارش به قيمت گشايش (Market on opening order): سفارشي است كه فقط در مرحلة پيش گشايش ميتواند وارد سامانة معاملات شود. اين سفارش بدون قيمت وارد سامانة معاملاتي شده و در مرحلة گشايش با قيمت گشايش معامله خواهد شد. در صورت اجرا نشدن بخشي از سفارش، باقيمانده به صورت يك سفارش محدود با قيمت گشايش در سيستم باقي ميماند.
-
-
- بند 5:
-
سفارش متوقف به باز (Stop loss order): سفارش متوقفي است كه پس از فعال شدن، به سفارش با قيمت باز تبديل ميشود.
-
-
- بند 6:
-
سفارش متوقف به محدود (stop limit order): سفارش متوقفي است كه پس از فعال شدن به سفارش محدود با قيمتي كه از قبل در سفارش مشخص شده است، تبديل ميشود.
-
- ماده 8:
سفارشها به لحاظ نحوة اجرا به شرح زير ميباشند:
-
-
- بند 1:
-
سفارش دو طرفه (Cross order): سفارشي است كه با استفاده از آن، كارگزار ميتواند اقدام به ورود همزمان سفارش خريد و فروش با حجم و قيمت يكسان نموده و معامله نمايد. قيمت سفارش مذكور بايد بيشتر يا مساوي قيمت بهترين سفارش خريد ثبت شده در سامانة معاملاتي و كمتر يا مساوي قيمت بهترين سفارش فروش ثبت شده در سامانة معاملاتي باشد. اين سفارش فقط در مرحله حراج پيوسته ميتواند وارد سامانة معاملات شود.
-
-
- بند 2:
-
سفارش دو بخشي (Iceberg order): سفارش خريد يا فروشي است كه داراي دو بخش پنهان و آشكار است. بخش آشكار سفارش در صف خريد يا فروش قرار گرفته و قابل رويت ميباشد و بخش پنهان آن به صورت غيرفعال است. حجم قسمت آشكار و پنهان سفارش توسط كارگزار تعيين ميشود. در صورتي كه كل بخش آشكار سفارش معامله شود، به ميزان حجم قسمت آشكار، سفارش پنهان فعال شده و در نوبت قرار ميگيرد. حداقل كل سفارش و حداقل حجم قسمت آشكار در سفارشهاي دو بخشي، توسط هيئت مديره فرابورس تعيين ميشود.
-
-
- بند 3:
-
سفارش انجام و ابطال (fill & kill): سفارش محدودي است كه بلافاصله پس از ورود بايد اجرا شود و در صورت عدم اجراي تمام يا بخشي از آن، مقدار باقيمانده به صورت خودكار از سامانه حذف خواهد شد. امكان ورود اين سفارش در مرحله پيش از گشايش وجود ندارد.
-
-
- بند 4:
-
سفارش همه يا هيچ (All or Non): سفارش محدودي است كه اجراي آن منوط به معامله كل سفارش است. در صورت عدم امكان معاملة كل سفارش بلافاصله بعد از ورود، سفارش به صورت خودكار از سامانه حذف ميشود. امكان ورود اين سفارش در مرحله پيش گشايش وجود ندارد.
-
- ماده 9:
اعتبار زماني سفارشها به شرح ذيل ميباشد:
-
-
- بند 1:
-
سفارش روز (Day): سفارشي است كه اعتبار آن در پايان روز معاملاتي به اتمام رسيده و بصورت خودكار از سامانه معاملات حذف ميگردد.
-
-
- بند 2:
-
سفارش جلسه (Session): سفارشي است كه اعتبار آن در پايان جلسه معاملاتي به اتمام رسيده و بصورت خودكار از سامانه معاملات حذف ميگردد.
-
-
- بند 3:
-
سفارش بدون محدوديت زماني (Good Till Cancel): اين سفارش تا زماني كه توسط كارگزار حذف نشود در سامانه معاملاتي باقي مانده و معتبر ميباشد.
-
-
- بند 4:
-
سفارش مدتدار (Good Till Date): سفارشي است كه اعتبار آن در پايان تاريخي كه در زمان ورود سفارش مشخص شده به اتمام ميرسد و از سامانة معاملات حذف ميشود.
-
-
- بند 5:
-
سفارش زماني (Sliding Validity): كارگزار در زمان ورود سفارش، تعداد روزهاي مشخصي (T) را جهت اعتبار سفارش مشخص ميكند. اين سفارش تا تاريخي كه معادل تاريخ ورود سفارش به علاوة تعداد روزهاي تعيين شده (T) است، معتبر بوده و پس از آن از سامانة معاملات حذف ميشود.
-
- ماده 10:
اولويت سفارشها در سامانة معاملات بر حسب نوع سفارش، به شرح زير ميباشد:
-
-
- بند الف:
-
سفارش با قيمت باز و باز- محدود
-
-
- بند ب:
-
سفارش به قيمت گشايش
-
-
- بند ج:
-
سفارش محدود
-
- ماده 10 مكرر:
نحوه انجام معاملات در بازار پايه فرابورس شامل احكام زير است:
-
-
- بند 1:
-
جلسات رسمي و روزهاي انجام معامله انواع اوراق بهادار در تابلوهاي "پايه زرد"، "پايه نارنجي" و "پايه قرمز"، ساعت آغاز، خاتمه و مدت زمان هر جلسۀ معاملاتي و همچنين تعداد، مدت و انواع دسترسي معامله گران در مراحل انجام معامله، حداقل ارزش هر سفارش، حجم مبنا، واحد پايه هر سفارش (LOT)، حداقل حجم هر سفارش (Q MIN)، اعتبار زماني سفارش و نيز محدوديت هايي از قبيل حداقل ارزش معاملات خريد براي معامله گران برخط يا عدم مشاركت معامله گران برخط در مراحل پيش گشايش توسط هيئتمديرۀ فرابورس تعيين و حداقل 5 روز كاري قبل از اعمال به عموم اطلاعرساني مي گردد.
-
-
- بند 2:
-
كارگزاران عضو فرابورس مكلفند به منظور فعاليت مشتريان و معامله گران خود در بازار پايه، "اقرارنامه و بيانيه پذيرش ريسك معاملات سهام و حق تقدم خريد سهام در بازار پايه فرابورس ايران" را كه توسط فرابورس ابلاغ مي شود و حداقل حاوي اقرار خريدار، فروشنده و معامله گران مبني بر علم و آگاهي نسبت به وضعيت مالي ناشر و ريسك هاي موجود در اين بازار از جمله عدم افشاي صحيح و كامل اطلاعات مي باشد، قبل از هرگونه فعاليتي به تأييد ايشان رسانده و پس از تكميل و امضاء، آن را مطابق با مفاد "دستورالعمل ثبت، نگهداري و گزارش دهي اسناد، مدارك و اطلاعات توسط اشخاص تحت نظارت مصوب مورخ 1390/02/24 هيأت مديره سازمان بورس و اوراق بهادار" در سوابق كارگزاري بايگاني و نگهداري نمايند.
-
-
- بند 3:
-
در صورتيكه با اجراي سفارش هاي مشتريان احتمال نقض مقررات، دستكاري بازار يا معاملات متكي به اطلاعات نهاني وجود داشته باشد، كارگزار مكلف است از اجراي سفارش مشتريان خودداري نموده و مراتب را به سازمان و فرابورس گزارش دهد.
-
-
- بند 4:
-
فرابورس مي تواند به منظور اعطاي مجوز فعاليت به مشتريان و معامله گران شركت هاي كارگزاري در هر يك از تابلوهاي بازار پايه، نسبت به طراحي، تعيين شروط مربوط و برگزاري آزمون با هدف سنجش دانش، توانايي و مهارت معامله گران و مشتريان شركت هاي كارگزاري اقدام نمايد. تهيه زيرساخت ارتباطي الكترونيكي و غير الكترونيكي جهت برگزاري آزمون بر عهدۀ كارگزار مربوطه است. در هر صورت، عدم موفقيت در آزمون مذكور به منزله عدم اخذ مجوز فعاليت در تابلوي مربوطه توسط مشتريان و معامله گران شركت هاي كارگزاري بوده و كارگزار مربوطه مكلف است از دسترسي مشتريان و معامله گران فاقد شرايط جلوگيري به عمل آورد.
-
-
- تبصره:
-
سفارش هاي موجود در سامانه معاملاتي براي عموم سرمايه گذاران و معامله گران حداكثر به مدت شش ماه پس از تاريخ ابلاغ اين دستورالعمل قابلمشاهده خواهد بود، پس از مهلت مذكور تعداد سفارش هاي قابل مشاهده بصورت دوره اي و مرحله اي و به تناسب هر تابلو به تشخيص هيات مديره سازمان كاسته يا حذف خواهد شد.ليكن در مرحله پيش گشايش، قيمت نظري گشايش (TOP) براي عموم منتشر مي شود.
-
-
- بند 5:
-
حذف شد.
-
-
- تبصره 1:
-
حذف شد.
-
-
- تبصره 2:
-
حذف شد.
-
-
- بند 6:
-
استفاده از اعتبار براي خريد سهام و حق تقدم سهام در نمادهاي معاملاتي بازار پايه و يا تخصيص اعتبار بر مبناي سهام ناشران بازار پايه مجاز نيست. كارگزاران عضو فرابورس مكلف به تهيه زيرساخت فني لازم براي كنترل اين موضوع در خصوص مشتريان و معامله گران خود مي باشند.
-
-
- تبصره 1:
-
اعتبارات تخصيصي پيش از لغو پذيرش بر مبناي اوراق بهادار آن دسته از ناشراني كه لغو پذيرش شده و در بازار پايه درج شدهاند، در صورت فزوني بدهي تجاري بر ارزش تضامين، بايد حداكثر تا 3 ماه پس از بازگشايي در بازار پايه توسط كارگزار تسويه شود.
-
-
- تبصره 2:
-
عدم رعايت اين ماده، در حكم تخصيص اعتبار خارج از چارچوب مقرر در ماده 3 دستورالعمل خريد اعتباري اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ايران بوده و متخلف حسب تشخيص مرجع رسيدگي علاوه بر مجازات هاي مقرر، به مجازات ها و تنبيهات موضوع آن دستورالعمل نيز محكوم خواهد شد.
-
-
- بند 7:
-
استفاده از انواع شيوه هاي تطبيق سفارشها در معاملات نمادهاي معاملاتي بازار پايه يا تغيير آن ها پس از تصويب هيئتمديره فرابورسايران، تأييد سازمان و اطلاع رساني مجاز مي باشد.
-
-
- بند 8:
-
استفاده از كد معاملاتي گروهي صرفاً در صورت وجود محدوديتهاي فني در نقل و انتقال اوراق بهادار يا به منظور انتقال اوراق بهادار به دارندگان متعدد، پس از موافقت فرابورس امكانپذير است.
-
-
- بند 9:
-
معامله سهام يا حق تقدم خريد سهام شركت هاي فرابورس، سپردهگذاري مركزي اوراق بهادار و تسويه وجوه و بورس انرژي ايران با حجم بزرگتر يا مساوي 0/5 درصد از سرمايه پايه و همچنين خريد اوراق بهادار شركت هاي فوق توسط اشخاص حقوقي يا نهادهاي خاص كه دسته ي سهامداري ايشان براساس اساسنامه شركتهاي سپردهگذاري مركزي اوراق بهادار و تسويه وجوه و بورس انرژي ايران براي فرابورس مشخص نمي باشد، منوط به اخذ تأييديه از سازمان مبني بر رعايت محدوديت هاي قانوني و مقرراتي است.
-
-
- تبصره 1:
-
شركت متقاضيان در رقابت خريد اوراق بهادار موضوع اين ماده به صورت عمده، منوط به رعايت ترتيبات اخذ تأييديه از سازمان، مندرج در اطلاعيه عرضه خواهد بود.
-
-
- تبصره 2:
-
در صورت انتقال نماد هر كدام از شركتهاي فوق به بازارهاي اصلي بورس اوراق بهادار تهران يا فرابورس اخذ تاييديه موضوع اين ماده از سازمان الزامي نيست و مسئوليت بررسي رعايت محدوديت هاي قانوني و مقرراتي حسب مورد بر عهده بورس يا فرابورس است.
-
-
- بند 10:
-
فرابورس، در صورت عدم رعايت محدوديتهاي معاملاتي در شركت هاي فرابورس، سپردهگذاري مركزي اوراق بهادار و تسويه وجوه و نيز دستههاي سهامداري شركت بورس انرژي ايران معاملات مذكور را تأييد نخواهد كرد. در صورت وجود محدوديتهاي فني در امكان عدم تأييد معاملات و اعلام فرابورس مبني بر عدم رعايت محدوديت هاي معاملاتي فوق، كارگزار ناظر موظف است مازاد اوراق بهادار خريداريشده را در اولين روز كاري بعد از انجام معامله، از طريق انجام حراج در نماد معاملاتي بازار عادي يا نمادي مجزا (حسب تشخيص فرابورس) به عموم عرضه نمايد. درصورت عدم امكان فروش به دليل توقف نماد معاملاتي، مازاد سهام يا حق تقدم خريداري شده، با اعلام فرابورس، به حالت مسدود درميآيد و خريدار حق هيچ گونه تصرف مالكانهاي (از جمله فروش، توثيق يا استفاده از حق رأي در مجامع عمومي ناشر) نسبت به اوراق بهادار مذكور را نداشته و كليه خسارات و هزينه هاي ناشي از معامله مازاد اوراق بهادار از جمله كارمزدهاي آن بر عهده وي خواهد بود.
-
-
- بند 11:
-
معاملات اوراق بهادار شركتهايي كه در تابلوهاي بازار پايه درج گرديده اند، در تمامي جلسات رسمي معاملاتي بهصورت حراج پيوسته و در محدوده دامنه نوساني 3 درصد در تابلو پايه زرد، 2 درصد در تابلو پايه نارنجي و 1 درصد در تابلو پايه قرمز نسبت به قيمت پاياني در آخرين جلسه معاملاتي برگزاري حراج پاياني قابل انجام است. انجام حراج پاياني در نمادهاي معاملاتي تابلوهاي"پايه زرد"، "پايه نارنجي" و "پايه قرمز"، با دامنه نوسان قيمتي 2 برابر دامنه نوسان روزانه قيمتي نماد معاملاتي در بازار عادي و حداقل هفته اي يكبار، امكانپذير است، مگر آنكه ناشر رويداد شركتي داشته باشد.
-
-
- تبصره 1:
-
كشف قيمت با تصويب هيأت مديره فرابورس مي تواند مشروط به معامله حجم هاي مشخصي از سهام يا حق تقدم خريد سهام در طبقات قيمتي مختلف گردد. در صورت عدم رعايت شرايط مذكور، فرابورس معاملات را تأييد نمي نمايد.
-
-
- تبصره 1 مكرر:
-
تعداد حراج پاياني در هر هفته حسب شرايط بازار با پيشنهاد فرابورس و تاييد سازمان اعمال خواهد شد و تغيير دامنه نوسان براي هر يك از تابلوها حسب شرايط بازار با پيشنهاد فرابورس و تاييد مديريت نظارت بر بورس هاي سازمان اعمال خواهد شد.
-
-
- تبصره 2:
-
در هر جلسه رسمي معاملاتي در صورت وجود سفارش يا معامله مغاير با دامنه نوسان مجاز در آن جلسه، فرابورس ضمن عدم تأييد معاملات مذكور نسبت به حذف سفارش هاي غيرمجاز اقدام مي نمايد.
-
-
- تبصره 3:
-
حذف شد.
-
-
- تبصره 4:
-
انجام حراج ناپيوسته در موارد بازگشايي نمادهاي معاملاتي، مي تواند بدون در نظر گرفتن محدوديت تعداد حراج پاياني موضوع اين ماده انجام شود.
-
-
- تبصره 5:
-
در خصوص معاملات اوراق بهادار در تابلوهاي"پايه زرد"، "پايه نارنجي" و "پايه قرمز"، در صورتي كه در روز تعيين شده امكان انجام حراج پاياني فراهم نباشد، انجام حراج پاياني به اولين جلسه رسمي معاملاتي بعد موكول مي گردد.
-
-
- تبصره 6:
-
فعاليت بازارگرداني در خصوص نمادهاي تابلوهاي بازار پايه براساس ضوابطي كه به تاييد هيات مديره فرابورس خواهد رسيد مطابق دستورالعمل مربوطه امكان پذير است. همچنين بازارگردان مي تواند دامنه نوسان قيمتي نماد معاملاتي را تا دو برابر دامنه نوسان روزانه قيمتي نماد معاملاتي در بازار عادي، به شرطي كه از محدوديت دامنه نوسان روزانه قيمتي در بازار دوم فرابورس بيشتر نشود، افزايش دهد. همچنين بازارگردان مي تواند قيمت مرجع نماد معاملاتي را ضمن اعلام به فرابورس تعيين نماييد.
-
-
- بند 12:
-
در بازار پايه فرابورس در صورت وجود زيرساخت فني، اجراي مرحله گشايش تصادفي امكان پذير است. در اين صورت ساير زمان بندي هاي مقرر، متأثر از زمان اجراي مرحله گشايش تصادفي تغيير مي يابد.
-
-
- بند 13:
-
معاملات عمده در بازار پايه بدون محدوديت دامنۀ نوسان روزانه قيمت حسب درخواست عرضه كننده بر اساس مقررات معاملات عمده موضوع فصل هشتم اين دستورالعمل يا به صورت توافقي و با رعايت ضوابط مربوط به "شرايط متقاضيان خريد در معاملات عمده سهام و حق تقدم سهام در فرابورسايران" مصوب مورخ 1391/07/10 و اصلاحات بعدي شورا انجام ميشود.
-
-
- تبصره 1:
-
درصورتيكه بخشي از اوراق بهادار درج شده در بازار پايه داراي شرايط، امتياز يا محدوديت معاملاتي بوده و بنا به تشخيص فرابورس، معامله آن در بازار خرد امكانپذير نباشد، معاملات آن بخش با هر حجمي حسب درخواست عرضهكننده، بهصورت عمده و بر اساس مقررات اين دستورالعمل قابل انجام است.
-
-
- تبصره 2:
-
موضوع تجميع كد مالكان سهم در معاملات عمده بازار پايه در كميته درج طرح و تصميم گيري شود.
-
-
- بند 14:
-
شرايط و فرايند معاملات عمده توافقي به شرح زير است:
1-14- رعايت ضوابط مربوط به "شرايط متقاضيان خريد در معاملات عمده سهام و حق تقدم سهام در فرابورسايران" مصوب مورخ 10/07/1391 و اصلاحات بعدي شورا؛
2-14- استفاده از روش تسويه نقدي بر اساس رويه جاري پاياپاي يا استفاده از روش تسويۀ خارج از پاياپاي با تأييد كميته درج در موارد ذيل؛
الف) در صورت وجود طلب/ بدهي يا معاملات درون گروهي بين اشخاص حقوقي؛
ب) در صورت وجود طلب سود سهام اشخاص حقيقي از ناشر؛
-
-
- تبصره 1:
-
كارگزار مكلف است تأييديه حسابرس و ساير اطلاعات و مستندات مورد درخواست فرابورس در خصوص بند 2-14 اين ماده را جهت بررسي شرايط تسويه در اختيار فرابورس قرار دهد. در صورت عدم ارائه اطلاعات موضوع اين ماده، فرابورس معاملات مذكور را تأييد نخواهد كرد.
-
-
- تبصره 2:
-
مبناي محاسبه مواعد زماني ذكرشده در ضوابط مذكور، در خصوص معاملات توافقي، زمان ثبت پيشنهاد معاملات توافقي خواهد بود.
-
-
- بند 15:
-
ثبت آن دسته از نقل و انتقالات اوراق بهادار مندرج در دفتر ثبت سهام شركت ها كه صرفاً قبل از درج نام شركت در فهرست بازار مربوطه صورت گرفته، در بازار پايه فرابورس امكانپذير است. انتقال تمام يا آن بخش از طلب ناشي از نقل و انتقال مذكور، از حساب فروشنده به حساب خريدار (تهاتر حساب بين فروشنده و خريدار اوراق بهادار)، مشروط به تأييد اين موضوع توسط هيئتمديره ناشر و ارائه فرم تسويۀ خارج از پاياپاي تكميلشده توسط ايشان كه مسئوليت هاي ناشي از انجام اين نقل و انتقالات براي هيئتمديره ناشر در فرم مذكور تصريح گرديده است، مجاز ميباشد.
-
-
- تبصره:
-
ناشر مكلف است به منظور درج نام شركت در فهرست بازار مربوطه، ليست آخرين دارندگان سهام خود را در مقطع زماني شمول ثبت نزد سازمان ارائه نمايد.
-
-
- بند 16:
-
تمامي اطلاعات مربوط به معاملات با رعايت مفاد اين دستورالعمل، آخرين تركيب سهامداران بالاي يك درصد ناشر و ساير اطلاعات نمادهاي معاملاتي درجشده در بازار پايه در تارنماي مجزا قابلنمايش به عموم خواهد بود.
-
-
- بند 17:
-
تصميم گيري در خصوص عدمتأييد معاملات در موارد تصريح نشده، بر اساس ماده 20 اين دستورالعمل صورت مي پذيرد. علاوه بر آن در صورتي كه بنا به تشخيص فرابورس معاملات انجام شده از لحاظ حجم يا قيمت غيرعادي تلقي شوند، فرابورس امكان عدم تاييد معاملات را خواهد داشت. همچنين در صورت وقوع خطا در نحوه بازگشايي نماد معاملاتي و تاثيرپذيري معاملات از خطاي مذكور، فرابورس معاملات را تاييد نمي نمايد. عدم رعايت تعهد اعطايي توسط ناشر، سهامدار/سهامداران عمده ناشر و مديران آن به كميته درج مي تواند منجر به عدم تاييد معاملاتي گردد كه بر خلاف تعهدات ارائه شده مي باشد.
-
-
- تبصره:
-
عدم رعايت تعهد اعطايي توسط ناشر، سهامدار/سهامداران عمده ناشر و مديران آن به كميته درج حسب مورد تخلف محسوب مي شود و مشمول مقررات ماده 61 دستورالعمل پذيرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ايران خواهد بود و فرابورس مكلف است موضوع را جهت رسيدگي به مرجع ذيصلاح گزارش نمايد.
-
-
- بند 18:
-
حذف شد.
-
-
- بند 19:
-
آن دسته از سهامدار/سهامداران عمده اي كه مالكيت حداقل 25 درصد از سهام يك ناشر در بازار پايه فرابورس را دارند براي عرضه بيش از 2 درصد از كل سهام تحت مالكيت يا كنترل يا نفوذ خود در بازار عادي بايد نسبت به اخذ تاييديه كميته درج اقدام نمايند. ساير سهامدار/سهامداران عمده كه مالكيت كمتر از 25 درصد و حداقل 1 درصد از سهام يك ناشر در بازار پايه فرابورس را دارند، براي عرضه هر ميزان از سهام تحت مالكيت يا كنترل يا نفوذ خود در بازار عادي بايد نسبت به اخذ تاييديه كميته درج اقدام نمايند. همچنين عرضه سهام توسط سهامدار/سهامداران عمده ناشر در بازار بلوك بازار پايه فرابورس، صرفاً پس از اخذ تاييديه كميته درج و حسب مورد ارائه تعهد خريدار يا خريداران جديد مبني بر اينكه در هر زمان كه تصميمي براي عرضه سهام خريداري شده اتخاذ نمودند، سهام مذكور را با هر تعداد اوراق بهادار كه باشد صرفاً بر اساس روشي كه كميته درج تعيين مي نمايد، عرضه نمايند، امكان پذير است. در صورت عدم رعايت اين ماده، مديرعامل فرابورس مي تواند معاملات انجامشده را تأييد ننمايد.
-
-
- بند 20:
-
فرابورس مكلف است حداكثر پس از يك سال از تاريخ ابلاغ اين دستورالعمل، مقررات و زير ساخت فني سامانه معاملات مبتني بر مظنه را كه در آن معاملات بر اساس اعلام مظنه بازارگردانان، كارگزار/معامله گران، صندوق هاي سرمايه گذاري و شركت هاي تأمين سرمايه انجام مي شود، فراهم نمايد.
- فصل پنج - توقف و بازگشايي نماد معاملاتي:
- بخش يك - توقف و بازگشايي نمادهاي معاملاتي در بازارهاي فرابورس :
- ماده 11:
- بخش يك - توقف و بازگشايي نمادهاي معاملاتي در بازارهاي فرابورس :
نماد معاملاتي اوراق بهادار در موارد زير توسط فرابورس متوقف ميشود:
1- يك روز كاري قبل از برگزاري مجامع عمومي صاحبان سهام براساس اطلاعية دعوت به مجمع منتشره توسط ناشر در سايت رسمي افشاي اطلاعات ناشران ثبت شده نزد سازمان؛
2- يك روز كاري قبل از برگزاري جلسة هيأت مديرة ناشر جهت تصميمگيري در خصوص تغيير سرمايه براساس اطلاعية منتشره توسط ناشر در سايت رسمي افشاي اطلاعات ناشران ثبت شده نزد سازمان ؛
-
-
-
- تبصره:
-
-
در صورت وجود زيرساخت هاي فني درخصوص بندهاي فوق، فرابورس مي تواند نماد معاملاتي اوراق بهادار را در روز برگزاري جلسات مذكور متوقف نمايد.
-
-
- ماده 12:
-
حذف شد.
-
-
- ماده 12 مكرر:
-
نماد معاملاتي بهصورت خودكار بلافاصله پس از ارسال اطلاعات با اهميت موضوع ماده 13 دستورالعمل اجرايي افشاي اطلاعات شركتهاي ثبت شده نزد سازمان، بهصورت زير متوقف و بازگشايي ميشود:
1. در صورتي كه اطلاعات بااهميت تا 90 دقيقه قبل از پايان جلسه معاملاتي ارسال شود، نماد معاملاتي بهطور خودكار، به مدت 60 دقيقه متوقف ميشود؛
2. در صورت افشاي اطلاعات بااهميت در 90 دقيقه پاياني جلسه معاملاتي، نماد معاملاتي بهطور خودكار متوقف شده و در جلسه معاملاتي بعد بازگشايي خواهد شد؛
3. در صورتي كه اطلاعات با اهميت در ساعت خارج از بازار منتشر شود، نماد معاملاتي در 90 دقيقه ابتدايي جلسه معاملاتي بعد بازگشايي خواهد شد.
-
-
-
- تبصره 1:
-
-
در صورت عدم رعايت ضوابط افشاي اطلاعات با اهميت يا وجود هرگونه ابهام در انتشار اطلاعات با اهميت، سازمان ميتواند رأساً يا به پيشنهاد فرابورس، ضمن انتشار پيام شفافسازي درخصوص دلايل توقف (فرم س-5)، نماد ناشر را جهت رفع ابهام يا اصلاح اطلاعات منتشر شده حداكثر براي 2 روز كاري متوقف نگه دارد. در صورت عدم رفع ابهام يا عدم اصلاح اطلاعات از سوي ناشر پس از مدت تعيين شده، سازمان مطابق فرم س-6، ضمن افشا به عموم در خصوص عدم همكاري ناشر، بازگشايي نماد را به فرابورس اعلام مي نمايد.
-
-
-
- تبصره 2:
-
-
بازگشايي نماد مطابق ترتيبات ماده 20 صورت مي گيرد كه با توجه به اطلاعات بااهميت موضوع ماده 13 دستورالعمل اجرايي افشاي اطلاعات شركتهاي ثبت شده نزد سازمان، اگر در گروه (الف) قرار داشته باشد حراج ناپيوسته بدون محدوديت دامنه نوسان و اگر در گروه (ب) قرار داشته باشد حراج ناپيوسته با محدوديت دامنه نوسان انجام مي گيرد.
-
-
- ماده 12 مكرر 1:
-
در صورتي كه قيمت پاياني سهم طي 5 روز معاملاتي متوالي در دامنه عادي نوسان قيمت، بيش از 20 درصد افزايش يا كاهش داشته باشد، فرابورس موظف است در اولين زمان ممكن از لحاظ فني نماد معاملاتي را به مدت 60 دقيقه در وضعيت سفارش گيري نگه داشته و سپس انجام معاملات را آغاز نمايد.
-
-
-
- تبصره 1:
-
-
حذف شد.
-
-
-
- تبصره 2:
-
-
افشاي اطلاعيه شفاف سازي در خصوص نوسان قيمت سهام (ن-22) توسط ناشر بصورت اختياري مي باشد.
-
-
-
- تبصره 3:
-
-
همزمان با وقفه معاملاتي بشرح فوق، معاملات كليه اوراق بهادار مرتبط با آن نماد (حق تقدم سهام و اوراق مشتقه) نيز در وضعيت سفارش گيري قرار مي گيرد.
-
-
-
- تبصره 4:
-
-
تغييرات قيمت و تعداد روزهاي معاملاتي موضوع اين ماده، توسط هيئت مديره فرابورس قابل بازنگري است. در صورت بازنگري، حداقل 5 روز كاري قبل از اجرا توسط فرابورس به بازار اعلام مي شود.
-
-
-
- تبصره 5:
-
-
در صورتيكه در زمان توقف موضوع اين ماده، ناشر اطلاعات بااهميت منتشر كند، مطابق با ماده 12 مكرر با آن رفتار خواهد شد.
-
-
-
- تبصره 6:
-
-
در صورت ايجاد وقفه معاملاتي در 60 دقيقه پاياني جلسه معاملاتي، آغاز معاملات نماد در شروع جلسه معاملاتي بعد صورت خواهد گرفت.
-
-
-
- تبصره 7:
-
-
پس از وقفه معاملاتي، قيمت پاياني مبناي موضوع اين ماده به قيمت پاياني در روز وقفه معاملاتي تغيير خواهد يافت.
-
-
- ماده 12 مكرر 2:
-
در صورتي كه قيمت پاياني سهم طي 15 روز معاملاتي متوالي در دامنه عادي نوسان قيمت، بيش از 50 درصد افزايش يا كاهش داشته باشد، فرابورس موظف است در اولين زمان ممكن از لحاظ فني نماد معاملاتي را متوقف كرده و از ناشر درخواست برگزاري كنفرانس اطلاع رساني نمايد. نماد معاملاتي حداكثر 2 روز كاري پس از توقف نماد معاملاتي با محدوديت دامنه نوسان بازگشايي خواهد شد.
-
-
-
- تبصره 1:
-
-
حذف شد.
-
-
-
- تبصره 2:
-
-
ناشر موظف است اطلاعات حاصل از كنفرانس اطلاع رساني را با رعايت ضوابط دستورالعمل اجرايي افشاي اطلاعات شركت هاي ثبت شده نزد سازمان و حداكثر 2 روز كاري پس از توقف نماد معاملاتي افشا نمايد.
-
-
-
- تبصره 3:
-
-
در صورتي كه ناشر كنفرانس اطلاع رساني برگزار ننمايد يا اطلاعات كنفرانس اطلاع رساني را منتشر نكند، فرابورس موظف است مطابق فرم ف ب-8 موضوع را به عموم افشا نمايد.
-
-
-
- تبصره 4:
-
-
مسئوليت ارائه و افشاي اطلاعات بر عهده مديران شركت (هيئت مديره و مديرعامل) بوده و تفويض آن به ساير اشخاص رافع مسئوليت¬ آنان نمي باشد.
-
-
-
- تبصره 5:
-
-
فرابورس و ناشر ملزم هستند جهت برگزاري كنفرانس اطلاعرساني به صورت تلفني يا مجازي، بستري امن، عمومي و قابل اتكا جهت اطلاع اشخاص از مفاد كنفرانس فراهم نمايند.
-
-
-
- تبصره 6:
-
-
همزمان با توقف نماد معاملاتي، معاملات كليه اوراق بهادار مرتبط با آن نماد از قبيل حق تقدم و اوراق مشتقه متوقف مي شود.
-
-
-
- تبصره 7:
-
-
تغييرات قيمت و تعداد روزهاي معاملاتي موضوع اين ماده، توسط هيئت مديره فرابورس قابل بازنگري است. در صورت بازنگري، حداقل 5 روزكاري قبل از اجرا توسط فرابورس به بازار اعلام مي شود.
-
-
-
- تبصره 8:
-
-
در صورتيكه در زمان توقف موضوع اين ماده، ناشر اطلاعات بااهميت منتشر كند، دامنه نوسان در زمان بازگشايي متناسب با طبقه اطلاعات با اهميت منتشر شده (گروه الف يا ب) خواهد بود.
-
-
-
- تبصره 9:
-
-
درصورتي كه طي مدت ذكر شده در اين ماده، از انجام معاملات نماد به دليل موضوع ماده 12 مكرر 1 جلوگيري شود، قيمت پاياني مبناي موضوع اين ماده تغيير نخواهد كرد.
-
-
- ماده 12 مكرر 3:
-
در صورتي كه ظن دستكاري بازار (مبتني بر اطلاعات يا معاملات) يا خريد و فروش متكي بر اطلاعات نهاني وجود داشته باشد، سازمان مي تواند راساً يا به پيشنهاد فرابورس نماد معاملاتي ناشر را حداكثر به مدت 5 روزكاري با اطلاع به بازار متوقف نمايد(فرم س-7). پس از دوره توقف، بازگشايي نماد مطابق ترتيبات ماده 12 مكرر 8 با حراج ناپيوسته با محدوديت دامنه نوسان خواهد بود.
-
-
- ماده 12 مكرر 4:
-
در موارد ذيل سازمان مي تواند طبق فرآيند شرح داده شده، راساً يا به پيشنهاد فرابورس نماد معاملاتي را تعليق نمايد.
1- ناشر اطلاعات با اهميت موضوع ماده 13 دستورالعمل اجرايي افشاي اطلاعات شركتهاي ثبت شده نزد سازمان را به موقع افشا نكرده باشد.
2- ظن تقلب يا دستكاري در اطلاعات منتشره يا صورت هاي مالي ناشر وجود داشته باشد.
3- نياز به بررسي وضعيت شفافيت اطلاعاتي ناشر وجود داشته باشد.
الف. در صورت بروز هر يك از موارد فوق، سازمان نماد معاملاتي را حداكثر 10 روز كاري تعليق نموده و بلافاصله به ناشر اعلام و مراتب را مطابق فرم س-8 به عموم افشا مي نمايد. در صورتي كه ناشر طي اين مدت، اطلاعات درخواست شده را ارائه ننمايد يا مطابق فرم ن-24 پيشنهادي مبني بر درخواست مهلت مشخص (حداكثر 10 روز كاري) به سازمان ارائه نكند، سازمان مي تواند ضمن اعلام بازگشايي نماد به فرابورس، به ناشر اخطار داده و مكاتبات را مطابق فرم س-9 به عموم افشا نمايد.
ب. در صورت ارسال اطلاعات درخواست شده به سازمان در دوره تعليق، اطلاعات جديد به بازار اعلام و نماد معاملاتي در روز معاملاتي بعد بازگشايي مي گردد.
ج. در صورت تأييد يا عدم تاييد مهلت درخواستي ناشر يا نياز به بررسي بيشتر موارد فوق، سازمان مي تواند ضمن اطلاع به عموم (فرم س- 12) حداكثر مهلت تعليق نماد را تا دو دوره 10 روزه كاري ديگر تمديد نمايد.
د. در صورت عدم رفع دلايل تعليق نماد معاملاتي پس از اتمام مهلت فوق، هيئت مديره سازمان نسبت به تداوم تعليق يا بازگشايي نماد معاملاتي به همراه اقدامات لازم جهت شفاف سازي تصميم گيري خواهد نمود و نتايج مطابق با فرم هاي س-13 يا س-14 به اطلاع عموم خواهد رسيد.
ه. در صورت موافقت هيئت مديره سازمان با بازگشايي نماد به صورت "معامله تحت احتياط"، نماد معاملاتي بازگشايي شده و به كارگزاران اعلام مي شود كه معاملات نماد پس از اخذ فرم "اطلاع از ابهام" (فرم س- 11) امكان پذير است.
-
-
-
- تبصره 1 مكرر:
-
-
مهلت قابل ارايه جهت تداوم تعليق يا بازگشايي نماد در شرايط "معامله تحت احتياط" حداكثر 6 ماه از تاريخ تعليق نماد معاملاتي خواهد بود.
-
-
-
- تبصره 1:
-
-
پس از رفع دلايل بندهاي 1 تا 3 موضوع اين ماده، با اعلام سازمان به عموم مطابق فرم س-14، نماد معاملاتي ناشر از تعليق خارج مي شود و يا در صورتي كه در شرايط معامله تحت احتياط قرار داشته باشد، پس از انتشار فرم س- 15 معاملات به حالت عادي بازگشته و تكميل فرم "اطلاع از ابهام" ضرورت نخواهد داشت.
-
-
-
- تبصره 2:
-
-
در صورت عدم رفع دلايل بندهاي 1 تا 3 موضوع اين ماده پس از پايان مهلت ارايه شده از سوي هيئت مديره سازمان، نماد معاملاتي ناشر تعليق (در صورتي كه در شرايط معامله تحت احتياط قرار داشته باشد) و جهت اعلام لغو پذيرش بر اساس ترتيبات ماده 42 دستورالعمل پذيرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ايران، به فرابورس اعلام مي گردد.
-
-
-
- تبصره 2 مكرر:
-
-
در صورتي كه نماد معاملاتي ناشر در فاصله كمتر از 2 سال (24 ماه) براي مرتبه دوم در شرايط "معامله تحت احتياط" قرار گيرد، سازمان پس از پايان حداكثر مهلت مقرر در اين ماده (6 ماه از تاريخ تعليق)، نماد معاملاتي ناشر را تعليق و جهت اعلام لغو پذيرش ناشر بر اساس ترتيبات ماده 42 دستورالعمل پذيرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ايران، به فرابورس اعلام مي گردد.
-
-
-
- تبصره 3:
-
-
در صورت عدم افشا يا ارائه اطلاعات در هركدام از مهلت هاي مقرر در اين ماده، سازمان علاوه بر اعلام به عموم، عبارت ذيل را در فرم هاي س-9 و س-11 قيد مي كند. "از اين تاريخ به تخلفات احتمالي مديران و ناشر مطابق قوانين و مقررات مربوطه رسيدگي مي شود. چنانچه موضوع واجد وصف مجرمانه نيز باشد، مراتب در اجراي ماده 52 قانون بازار اوراق بهادار از طريق مراجع قضايي كيفري پيگيري خواهد شد".
-
-
-
- تبصره 4:
-
-
حذف شد.
-
-
-
- تبصره 5:
-
-
فرابورس موظف است فهرست ناشراني كه نماد آنها توسط سازمان تعليق شده يا معاملات آن تحت احتياط است را از طريق سايت رسمي خود به عموم اعلام نمايد. اين فهرست شامل نام و نماد معاملاتي ناشر، دليل حضور در فهرست و اسامي اعضاي هيئت مديره و مديرعامل است.
-
-
-
- تبصره 6:
-
-
فرابورس موظف است نمادهاي معاملاتي كه با اعلام سازمان تعليق شده اند را پس از اعلام سازمان، مطابق ترتيبات ماده 12 مكرر 8 بازگشايي نمايد.
-
-
-
- تبصره 7:
-
-
دامنه نوسان نماد معاملاتي كه به صورت تحت احتياط امكان معامله خواهد داشت 40 درصد دامنه نوسان در حالت عادي بوده و در صورتي كه به تشخيص فرابورس داشتن بازارگردان براي گشايش نماد تحت احتياط الزامي باشد شرايط و نحوه بازارگرداني توسط فرابورس تعيين ميگردد.
-
-
-
- تبصره 8:
-
-
در صورتي كه پس از تعليق نماد معاملاتي، مبناي تصميم به تعليق منتفي گردد، سازمان بازگشايي نماد معاملاتي را با محدوديت دامنه نوسان به فرابورس اعلام مي نمايد.
-
-
- ماده 12 مكرر 5:
-
فرابورس، ورقه بهادار ناشر پذيرفته شده را مطابق مواد 39، 40 مكرر، 41 مكرر و 42 دستورالعمل پذيرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ايران (شركت سهامي عام) تعليق يا لغو پذيرش مي نمايد
-
-
- ماده 12 مكرر 6:
-
در صورتيكه معاملات اوراق بهادار مظنون به استفاده از اطلاعات نهاني يا دستكاري قيمت باشد، فرابورس ميتواند ضمن اعلام به عموم نماد معاملاتي اوراق بهادار را متوقف نمايد. بازگشايي نماد معاملاتي پس از بررسيهاي لازم، با محدوديت دامنه نوسان حداكثر يك روز معاملاتي خواهد بود.
-
-
- ماده 12 مكرر 7:
-
بازگشايي نمادهاي معاملاتي ورقه بهادار توسط فرابورس، مطابق ترتيبات ماده 12 مكرر 8 اين دستورالعمل، طبق شرايط زير انجام ميشود:
1. حداكثر دو روز كاري پس از افشاي تصميمات مجمع عمومي عادي ناشر پذيرفته شده كه تصميمات آن تصويب صورتهاي مالي يا تقسيم سود باشد، حراج ناپيوسته بدون محدوديت دامنة نوسان؛
2. حداكثر دو روز كاري پس از افشاي تصميمات مجمع عمومي عادي كه موضوع آن ساير موارد غير از بند 1 باشد، حراج ناپيوسته با محدوديت دامنة نوسان؛
3. حداكثر دو روز كاري پس از افشاي تصميمات مجمع عمومي فوقالعادهاي كه تصميمات آن منجر به تغيير سرماية ناشر پذيرفته شده نگردد، حراج ناپيوسته با محدوديت دامنة نوسان؛
4. حداكثر دو روز كاري پس از افشاي تصميمات مجمع عمومي و يا جلسة هيأت مديره در خصوص تغيير سرمايه، حراج ناپيوسته بدون محدوديت دامنة نوسان؛
-
-
-
- تبصره 1:
-
-
مواعد زماني جهت بازگشايي نمادهاي موضوع اين ماده، در شرايط خاص و با دستور مديرعامل فرابورس ميتواند حداكثر با دو روزكاري تأخير اعمال گردد.
-
-
-
- تبصره 2:
-
-
در مواردي كه در جلسه مجمع عمومي فوق العاده يا جلسة هيأت مديره ناشر افزايش سرمايه به ميزان 200 درصد يا بيشتر صرفا از محل صدور سهام جايزه تصويب گردد، بازگشايي نماد معاملاتي منوط به ثبت افزايش سرمايه و قابل معامله شدن سهام جديد مي باشد.
-
-
- ماده 12 مكرر 8:
-
بازگشايي نماد معاملاتي از طريق حراج ناپيوسته 30 دقيقه اي با اعمال يك مرحله پيشگشايش شروع و با اجراي حراج ناپيوسته پايان مييابد. پس از اين مرحله، معاملات از طريق حراج پيوسته در زمان باقيمانده تا پايان جلسة معاملاتي و در دامنة نوسان مجاز روزانه قيمت انجام ميشود. قيمت مرجع در دورة حراج پيوسته، قيمت كشف شده از طريق حراج ناپيوسته است.
-
-
-
- تبصره 1:
-
-
در صورتي كه در دورۀ حراج ناپيوسته معاملهاي صورت نپذيرد، معاملات انجام شده در دوره حراج ناپيوسته توسط فرابورس تاييد نگردد، به تشخيص فرابورس و پس از اطلاع رساني، حراج ناپيوسته موضوع اين ماده در همان جلسه معاملاتي يا در 90 دقيقه ابتدايي جلسه معاملاتي بعد براي يكبار ديگر قابل تكرار است. به هر ترتيب در صورت عدم كشف قيمت، آخرين قيمت پاياني نماد معاملاتي، قيمت مرجع در دورة حراج پيوسته خواهد بود.
-
-
-
- تبصره 2:
-
-
درخصوص قيمت گذاري حق تقدم سهام براي اولين بار پس از افزايش سرمايه و در زمان عرضه حق تقدم استفاده نشده در صورت عدم كشف قيمت پس از دو نوبت حراج ناپيوسته، حراج ناپيوسته تا كشف قيمت تكرار مي شود. در زمان عرضهي حق تقدم استفاده نشده مدت زمان حراج ناپيوسته از شروع عمليات حراج آغاز و تا پايان جلسهي معاملاتي ادامه خواهد داشت.
-
-
-
- تبصره 3:
-
-
در تمامي مواد اين دستورالعمل، حراج ناپيوسته بدون محدوديت دامنه نوسان صورت مي گيرد، مگر اينكه نوع محدوديت به صورت صريح بيان شده باشد.
-
-
-
- تبصره 4:
-
-
در بازگشاييهاي با محدوديت دامنه نوسان، دامنه نوسان در دوره حراج پيوسته همان دامنه نوسان برگزاري حراج ناپيوسته است.
-
-
-
- تبصره 5:
-
-
در كليه مواردي كه در اين دستورالعمل بازگشايي نماد معاملاتي صورت ميگيرد، حجم مبنا، اعمال ميشود.
-
-
- ماده 13:
-
فرابورس بايد دليل توقف نماد معاملاتي را حداكثر تا پايان روز كاري توقف نماد معاملاتي اطلاعرساني نمايد. همچنين فرابورس مكلف است حداقل 15 دقيقه قبل از بازگشايي نماد معاملاتي مراتب را به اطلاع عموم برساند.
-
-
- ماده 13 مكرر:
-
حذف شد.
-
-
-
- تبصره:
-
-
حذف شد.
-
-
- ماده 13 مكرر 1:
-
بازار شركت هاي كوچك و متوسط از شمول مواد و تبصره هاي اين فصل مستثني مي باشند.
-
- بخش دو - توقف و بازگشايي نمادهاي معاملاتي در بازار پايه فرابورس:
- ماده 13 مكرر 2:
- بخش دو - توقف و بازگشايي نمادهاي معاملاتي در بازار پايه فرابورس:
توقف و بازگشايي نمادهاي معاملاتي در بازار پايه فرابورس شامل احكام زير است:
-
-
-
- بند 1:
-
-
1- نماد معاملاتي اوراق بهادار قبل از برگزاري مجامع عمومي و نيز جلسه هيات مديره جهت تصميم گيري در خصوص تغيير سرمايه توسط فرابورس بشرح زير متوقف مي گردد:
-
- يك روز كاري قبل از برگزاري مجامع عمومي صاحبان سهام بر اساس اطلاعيه دعوت به مجمع منتشره توسط ناشر در سامانه رسمي افشاي اطلاعات شركت هاي ثبت شده نزد سازمان.
-
- يك روز كاري قبل از برگزاري جلسه هيأت مديرة ناشر جهت تصميمگيري در خصوص تغيير سرمايه بر اساس اطلاعية منتشره توسط ناشر در سامانه رسمي افشاي اطلاعات شركت هاي ثبت شده نزد سازمان.
-
- تبصره:
-
- يك روز كاري قبل از برگزاري جلسه هيأت مديرة ناشر جهت تصميمگيري در خصوص تغيير سرمايه بر اساس اطلاعية منتشره توسط ناشر در سامانه رسمي افشاي اطلاعات شركت هاي ثبت شده نزد سازمان.
در صورت وجود زيرساخت هاي فني درخصوص بندهاي فوق، فرابورس مي تواند نماد معاملاتي اوراق بهادار را در روز برگزاري جلسات مذكور متوقف نمايد.
-
-
-
- بند 2:
-
-
نمادهاي معاملاتي متوقف شده بر اساس بند 1 اين ماده، با رعايت شرايط زير و مطابق ترتيبات بند 12 اين ماده، بازگشايي مي شوند:
1-2- بازگشايي نمادهاي معاملاتي، حداكثر دو روز كاري پس از افشاي تصميمات مجمع عمومي عادي ناشر كه موضوع آن تصويب صورتهاي مالي يا تقسيم سود باشد، به صورت حراج ناپيوسته بدون محدوديت دامنة نوسان؛
2-2- بازگشايي نمادهاي معاملاتي، حداكثر دو روز كاري پس از افشاي تصميمات مجمع عمومي عادي كه موضوع آن غير از موارد بند يك اين ماده باشد، به صورت حراج ناپيوسته با محدوديت دامنه نوسان موضوع بندهاي 5 و 11 ماده 10 مكرر اين دستورالعمل.
3-2- بازگشايي نمادهاي معاملاتي، حداكثر دو روز كاري پس از افشاي تصميمات مجمع عمومي فوق العاده يا جلسة هيأت مديره در خصوص تصويب تغيير سرمايه، به صورت حراج ناپيوسته بدون محدوديت دامنة نوسان؛
4-2- بازگشايي نمادهاي معاملاتي، حداكثر دو روز كاري پس از افشاي تصميمات مجمع عمومي فوقالعادهاي كه تصميمات آن منجر به تغيير سرماية ناشر نگردد، حراج ناپيوسته با محدوديت دامنة نوسان موضوع بندهاي 5 و 11 ماده 10 مكرر اين دستورالعمل.
-
-
-
- تبصره 1:
-
-
بازگشايي نمادهاي موضوع اين ماده، در شرايط خاص و با تصميم مديرعامل فرابورس ميتواند حداكثر با دو روزكاري تأخير اعمال گردد.
-
-
-
- تبصره 2:
-
-
در صورت عدم افشاي تصميمات مجامع عمومي ناشران حاضر در تابلوي "پايه زرد" و يا جلسه هيأت مديره اي كه در خصوص تغيير سرمايه ناشر تصميم گيري مي نمايد، حداكثر ظرف مدت دو هفته پس از تاريخ برگزاري مجمع يا جلسه هيات مديره، نماد معاملاتي ناشر با اتخاذ تصميم از سوي كميته درج در خصوص انتقال يا عدم انتقال نماد معاملاتي به تابلوي "پايه نارنجي" يا "پايه قرمز" بازگشايي شده و سهامداران عمده ناشر مكلفند تا زمان ارايه اطلاعات، از عرضه سهام خود خودداري نمايند. در صورت عدم رعايت الزامات مذكور، مديرعامل فرابورس مي تواند معاملات انجامشده را تأييد ننمايد.
-
-
-
- تبصره 3:
-
-
در صورت عدم افشاي تصميمات مجامع عمومي ناشران حاضر در تابلوهاي "پايه نارنجي" و "پايه قرمز" و يا جلسه هيأت مديره اي كه در خصوص تغيير سرمايه ناشر تصميم گيري مي نمايد، حداكثر ظرف مدت دو هفته پس از تاريخ برگزاري مجمع يا جلسه هيأت مديره، نماد معاملاتي بازگشاييشده و سهامداران عمده ناشر مكلفند تا زمان ارايه اطلاعات، از عرضه سهام خود خودداري نمايند. در صورت عدم رعايت الزامات مذكور، مديرعامل فرابورس مي تواند معاملات انجامشده را تأييد ننمايد.
-
-
-
- تبصره 4:
-
-
در مواردي كه در جلسه مجمع عمومي فوق العاده يا جلسه هيئت مديره ناشر، افزايش سرمايه به ميزان 200 درصد يا بيشتر صرفا از محل صدور سهام جايزه تصويب گردد، بازگشايي نماد معاملاتي منوط به ثبت افزايش سرمايه و قابل معامله شدن سهام جديد است.
-
-
-
- بند 3:
-
-
نماد معاملاتي اوراق بهادار حسب وقوع هر يك از موارد زير توسط فرابورس متوقف و يا توقف آن ادامه مي يابد:
1-3- در صورت ارايه اظهارنظر مردود يا عدم اظهار نظر حسابرس نسبت به حداقل يكي از صورتهاي مالي اساسي حسابرسي شده شركت اصلي يا تلفيقي ناشر.
2-3- در صورت انتشار حكم بدوي يا قطعي ورشكستگي ناشر در سامانه رسمي افشاي اطلاعات شركت هاي ثبت شده نزد سازمان.
3-3- در صورت انتشار تصميم مجمع عمومي فوقالعاده و يا رأي دادگاه مبني بر انحلال ناشر در سامانه رسمي افشاي اطلاعات شركت هاي ثبت شده نزد سازمان.
-
-
-
- بند 4:
-
-
بازگشايي نمادهاي معاملاتي انتقالي بين تابلوهاي بازار پايه موضوع جزء يك، دو و سه بند 3 اين ماده، بلافاصله بعد از انتقال انجام مي شود.
-
-
-
- تبصره:
-
-
در صورتي كه علي رغم وقوع هر يك از موضوعات جزء يك، دو و سه بند 3 اين ماده، تابلوي مربوط به نماد معاملاتي ناشر تغيير ننمايد، نماد معاملاتي ضمن اعلام به عموم متوقف و در روز معاملاتي بعد بازگشايي مي شود.
-
-
-
- بند 5:
-
-
پس از انتشار اطلاعيه طبقه بندي ناشران بازار پايه، نمادهاي معاملاتي ناشراني كه طبقه بندي آن ها در تابلوهاي بازار پايه نسبت به قبل تغيير مي يابد جهت انجام اقدامات فني حداكثر به مدت 5 روز كاري متوقف مي گردد.
-
-
-
- بند 6:
-
-
نماد معاملاتي بهصورت خودكار و در اولين زمان ممكن از لحاظ فني پس از ارسال اطلاعات با اهميت موضوع ماده 13 «دستورالعمل اجرائي افشاي اطلاعات شركت هاي ثبت شده نزد سازمان» متوقف شده و حداكثر دو روز كاري پس از توقف، بازگشايي خواهد شد.
-
-
-
- تبصره 1:
-
-
در صورت وجود ابهام بااهميت در اطلاعات منتشره ناشران حاضر در تابلوي "پايه زرد"، نماد معاملاتي توسط فرابورس حداكثر به مدت 10 روز كاري تعليق و مراتب از طريق فرم ف ب-12 به عموم اطلاعرساني مي گردد. فرابورس ايران مي تواند از ناشر درخواست ارايه اطلاعيه شفاف سازي نمايد. در صورت عدم رفع مواردي كه منجر به تعليق نماد شده است، ضمن انتشار فرم ف ب-15، بازگشايي نماد معاملاتي با اتخاذ تصميم از سوي كميته درج مبني بر انتقال يا عدم انتقال نماد به تابلوي پايين تر صورت خواهد گرفت.
-
-
-
- تبصره 2:
-
-
بازگشايي نماد مطابق ترتيبات بند 12 اين ماده صورت مي گيرد كه با توجه به اطلاعات بااهميت موضوع ماده 13 «دستورالعمل اجرائي افشاي اطلاعات شركت هاي ثبت شده نزد سازمان»، اگر در گروه "الف" قرار داشته باشد حراج ناپيوسته بدون محدوديت دامنه نوسان و اگر در گروه "ب" قرار داشته باشد حراج ناپيوسته با محدوديت دامنه نوسان انجام مي گيرد.
-
-
-
- بند 7:
-
-
در موارد زير فرابورس ايران نماد معاملاتي را حداكثر به مدت 10 روز كاري تعليق و موضوع را حسب مورد از طريق فرم ف ب-13 به عموم اطلاع رساني مي نمايد؛
1-7- در صورتي كه ظنّ وقوع جرائم موضوع ماده 46 قانون بازار اوراق بهادار ج.ا.ا در خصوص اطلاعات ارايه شده يا معاملات اوراق بهادار در بازار عادي وجود داشته باشد.
2-7- در صورت وقوع معاملاتي كه منجر به ايجاد ظن تغييرات مديريتي/سهامداري مؤثر در كنترل شركت شود.
3-7- در صورتي كه نياز به بررسي وضعيت شفافيت اطلاعاتي ناشر وجود داشته باشد.
-
-
-
- تبصره 1:
-
-
در صورت عدم رفع ابهام، كميته درج مي تواند تعليق نماد معاملاتي را حداكثر تا دو دوره 10 روزه كاري ديگر ادامه دهد. پس از آن، ضمن انتشار فرم ف ب-15 نماد معاملاتي با تصميم كميته درج در همان تابلو يا تابلوي پايين تر بازگشايي مي گردد.
-
-
-
- تبصره 2:
-
-
فرابورس مكلف است در صورت وقوع هر يك از موارد فوق، نتيجه اقدامات انجام شده را قبل از بازگشايي نماد معاملاتي به اطلاع سازمان برساند.
-
-
-
- بند 8:
-
-
نماد ناشر در پايان جلسه معاملاتي آخرين روز كاري پيش از شروع مهلت تأديه تمام يا بخشي از سرمايه پرداختنشده بر اساس اطلاعيه منتشره توسط ناشر در سامانه رسمي افشاي اطلاعات شركت هاي ثبت شده نزد سازمان، توسط فرابورس متوقف و پس از اخذ تأييديه از واحد مربوطه در سازمان بازگشايي خواهد شد.
-
-
-
- تبصره:
-
-
ناشر موظف است حداقل 5 روز قبل از شروع مهلت اعلامي مذكور اقدام به انتشار اطلاعيه مربوطه نمايد. درصورتيكه تأديه تمام يا بخشي از سرمايه پرداختنشده از محل آورده نقدي سهامداران تعيين گردد، ناشر موظف است حداقل مهلت يكهفتهاي براي تأديه مبالغ در نظر بگيرد.
-
-
-
- بند 9:
-
-
در صورتي كه سازمان جهت بررسي وضعيت شفافيت اطلاعاتي ناشر رأسا (با انتشار فرم س- 8) يا از طريق اعلام به فرابورس اقدام به تعليق نماد نمايد، بازگشايي نماد پس از اعلام سازمان و مطابق با ترتيبات بند 12 اين ماده خواهد بود.
-
-
-
- بند 10:
-
-
همزمان با توقف يا تعليق نماد معاملاتي، معاملات كليه اوراق بهادار مرتبط با آن نماد از قبيل حق تقدم سهام و اوراق مشتقه متوقف مي شود.
-
-
-
- بند 11:
-
-
درج و اولين گشايش نماد معاملاتي در بازار پايه پس از تائيد كميته درج صورت مي گيرد.
-
-
-
- بند 12:
-
-
بازگشايي نماد معاملاتي از طريق حراج ناپيوسته 30 دقيقهاي با اعمال يك مرحله پيشگشايش شروع و با اجراي حراج ناپيوسته پايان مييابد. پس از آن، معاملات از طريق حراج پيوسته در زمان باقيمانده تا پايان جلسة معاملاتي و در دامنه نوسان مجاز روزانه قيمت انجام ميشود. در بازگشايي هاي بدون محدوديت دامنه نوسان، قيمت مرجع در دورة حراج پيوسته، قيمت كشف شده از طريق حراج ناپيوسته است در بازگشاييهاي با محدوديت دامنه نوسان، دامنه نوسان در دوره حراج پيوسته همان دامنه نوسان برگزاري حراج ناپيوسته است.
-
-
-
- تبصره 1:
-
-
درصورتيكه در دورۀ حراج ناپيوسته معاملهاي صورت نپذيرد يا معاملات انجام شده در دوره حراج ناپيوسته توسط فرابورس تائيد نگردد، به تشخيص فرابورس و پس از اطلاعرساني، حراج ناپيوسته موضوع اين ماده در همان جلسه معاملاتي يا در 90 دقيقه ابتدايي جلسه معاملاتي بعد براي يكبار ديگر قابل تكرار است. به هر ترتيب در صورت عدم كشف قيمت، آخرين قيمت پاياني نماد معاملاتي، قيمت مرجع در دورة حراج پيوسته خواهد بود.
-
-
-
- تبصره 2:
-
-
درخصوص قيمت گذاري حق تقدم سهام براي اولين بار پس از افزايش سرمايه و در زمان عرضه حق تقدم استفاده نشده در صورت عدم كشف قيمت پس از دو نوبت حراج ناپيوسته، حراج ناپيوسته تا كشف قيمت تكرار مي شود. در زمان عرضهي حق تقدم استفاده نشده مدت زمان حراج ناپيوسته از شروع عمليات حراج تا پايان جلسهي معاملاتي امكان پذير مي باشد
-
-
-
- تبصره 2 مكرر:
-
-
دامنه نوسان حق تقدم استفاده نشده به ميزان دو برابر دامنه نوسان قيمت نمادهاي معاملاتي در تابلو مربوطه مي باشد و در آخرين روز مهلت پذيره نويسي حق تقدم استفاده نشده، معاملات بدون اعمال محدوديت دامنه نوسان قيمتي و بدون رعايت محدوديت حجمي معامله عمده، امكان پذير خواهد بود.
-
-
-
- تبصره 3:
-
-
در تمامي مواد اين دستورالعمل، حراج ناپيوسته بدون محدوديت دامنه نوسان صورت مي گيرد، مگر اينكه نوع محدوديت به صورت صريح بيان شده باشد.
-
-
-
- تبصره 4:
-
-
در بازگشاييهاي با محدوديت دامنه نوسان، دامنه نوسان در دوره حراج پيوسته همان دامنه نوسان برگزاري حراج ناپيوسته است.
-
-
-
- بند 13:
-
-
فرابورس مكلف است حداكثر تا پايان روز كاري توقف نماد معاملاتي، دليل آن را اطلاعرساني نمايد. همچنين فرابورس مكلف است حداقل 15 دقيقه قبل از بازگشايي نماد معاملاتي، مراتب را به اطلاع عموم برساند.
-
-
-
- بند 14:
-
-
در كليه مواردي كه در اين دستورالعمل بازگشايي نماد معاملاتي صورت ميگيرد، حجم مبنا، اعمال ميشود.
- فصل شش - دامنه نوسان قيمت و محدوديت حجمي:
- ماده 14:
دامنة نوسان روزانه قيمت در بازار اول، دوم و اوراق مشاركت فرابورس 5 درصد براي اوراق فاقد بازارگردان ميباشد. در صورت وجود بازارگردان، دامنة مذكور، طبق قرارداد بازارگرداني تعيين ميشود. نمادهاي معاملاتي در بازار سوم مشمول دامنۀ نوسان روزانه قيمت نميباشند.
-
-
- تبصره:
-
تغييرات بعدي دامنة نوسان روزانة قيمت با پيشنهاد هيأتمديرة فرابورس به تأييد هيئت مديرۀ سازمان خواهد رسيد. تغيير دامنة نوسان قيمت بايد 2 روز كاري قبل از اعمال توسط فرابورس اطلاعرساني شود.
-
- ماده 15:
حذف شد.
-
-
- تبصره:
-
حذف شد.
-
- ماده 16:
قيمت پاياني نمادهاي معاملاتي در بازار اول، دوم و اوراق مشاركت فرابورس برابر با قيمت ميانگين موزون معاملات انجام شدة نماد طي جلسة معاملاتي در بازار عادي خواهد بود.
-
- ماده 17:
قيمت مرجع براي نمادهاي فاقد بازارگردان، قيمت پاياني سهم در روز قبل ميباشد. قيمت مرجع براي نمادهاي داراي بازارگردان، در صورت اعلام قيمت توسط بازارگردان، قيمت اعلامي و در صورت عدم اعلام، قيمت پاياني سهم در روز قبل خواهد بود.
-
- ماده 18:
واحد پايه سفارش معادل يك ميباشد. تغيير واحد پايۀ سفارش با تصويب هيئتمديره فرابورس و اعلام آن حداقل 2 روز كاري قبل از اعمال، امكانپذير است.
-
- ماده 19:
تعيين حداقل و حداكثر حجم هر سفارش و حداقل تغيير قيمت و تغييرات بعدي آن با تصويب هيئتمديرۀ فرابورس امكانپذير خواهد بود. فرابورس بايد 2 روز كاري قبل از اعمال تغييرات موارد فوق، مراتب را اطلاعرساني نمايد.
-
-
- تبصره:
-
حذف شد.
- فصل شش مكرر - گره معاملاتي:
- ماده 19 مكرر:
گره معاملاتي در بازارهاي اول و دوم و پايه وضعيتي است كه:
-
-
- بند 1:
-
در آن يك نماد معاملاتي به رغم برخورداري از صف سفارش خريد يا فروش در پايان جلسه معاملاتي حداقل معادل يك برابر حجم مبنا براي شركتهايي با 3 ميليارد سهم و بيشتر و دو برابر حجم مبنا براي ساير شركتها، به علت عدم تقارن قيمتهاي درخواست خريد و فروش، حداقل به مدت 5 جلسة معاملاتي متوالي مورد معامله قرار نگيرد يا متوسط معاملات روزانه آن در اين دوره (به استثناي معاملات در بازار معاملات عمده)، كمتر از 5 درصد حجم مبنا باشد؛
-
-
- بند 2:
-
كلية معاملات يك نماد معاملاتي در 5 جلسة معاملاتي متوالي در سقف دامنه نوسان روزانه قيمت باشد به شرطي كه متوسط حجم معاملات پنج جلسه معاملاتي متوالي (به استثناي معاملات در بازار معاملات عمده) كمتر از 5 درصد حجم مبنا باشد.
-
-
- بند 3:
-
كلية معاملات يك نماد معاملاتي در 5 جلسة معاملاتي متوالي در كف دامنه نوسان روزانه قيمت باشد به شرطي كه متوسط حجم معاملات پنج جلسه معاملاتي متوالي (بهاستثناي معاملات در بازار معاملات عمده) كمتر از 5 درصد حجم مبنا باشد؛
-
- ماده 19 مكرر 1:
فهرست شركتهاي مشمول گرة معاملاتي توسط فرابورس استخراج و حداكثر تا پيش از شروع روز معاملاتي از طريق سامانه معاملات و همچنين سايت رسمي شركت به اطلاع عموم ميرسد.
-
- ماده 19 مكرر 2:
مقررات گره معاملاتي در مورد سهام برخي شركتها به تشخيص مديرعامل فرابورس ميتواند حداكثر تا 5 روز كاري اعمال نگردد.
-
- ماده 19 مكرر 3:
براي نمادهاي معاملاتي بازار اول و دوم كه بر اساس اعلام فرابورس مشمول گره معاملاتي ميشوند، بازگشايي نماد حداكثر با دو برابر دامنه نوسان مجاز روزانه صورت مي پذيرد. براي نمادهاي بازار پايه دامنه نوسان در اين شرايط حداكثر معادل 5، 4 و 2 درصد به ترتيب در تابلوهاي زرد، نارنجي و قرمز خواهد بود.
-
-
- تبصره:
-
پس از افزايش دامنه نوسان قيمتي نماد معاملاتي يا بازگشايي نماد معاملاتي (به دليل افشاي اطلاعات با اهميت موضوع ماده 13 دستورالعمل اجرايي افشاي اطلاعات شركتهاي ثبت شده نزد سازمان يا وجود اقدامات شركتي)، مبناي محاسبه شكلگيري مجدد گره معاملاتي از روز بعد از بازگشت دامنه نوسان قيمتي نماد به حالت عادي ميباشد.
- فصل هفت - عدم تأييد معاملات:
- ماده 20:
مديرعامل فرابورس صرفاً در شرايط زير، ميتواند بخشي از معاملات اوراق بهادار را حداكثر تا پايان روز برگزاري جلسة معاملاتي تأييد ننمايد:
-
-
- بند 1:
-
اعلام كارگزار مبني بر وقوع اشتباه و احراز آن توسط مديرعامل فرابورس
-
-
- بند 2:
-
خطاي معاملاتي متأثر از اشكال سامانه معاملات
-
-
- بند 3:
-
معاملۀ سهام بزرگتر يا مساوي 5 درصد براي شركتهايي كه سرمايۀ پايه آنها كمتر يا مساوي يك ميليارد عدد سهم يا حق تقدم است و بزرگتر يا مساوي يك درصد براي شركتهايي كه سرمايه پايه آنها بيش از يك ميليارد عدد است در يك جلسۀ معاملاتي و توسط يك كد معاملاتي بدون رعايت ضوابط معاملات عمده
-
-
- بند 4:
-
عدم رعايت سهميه اعلام شده براي خريد يا فروش اوراق بهادار براساس مقررات كه موجب عدم تأييد كل خريد يا فروش كارگزار ميشود. در موارد خاص با تشخيص مديرعامل فرابورس فقط خريدها يا فروشهاي بيش از سهيمه تأييد نميشود.
-
-
- بند 5:
-
درصورتيكه ظن دستكاري قيمت يا استفاده از اطلاعات نهاني وجود داشته باشد، مديرعامل فرابورس ميتواند معاملاتي را كه با نوسان غيرعادي قيمت يا حجم غيرعادي انجام شود تأييد ننمايد يا از انطباق سفارشها جلوگيري نمايد.
-
-
- تبصره 1:
-
عرضههاي اوليه و عرضههاي سهام شركتهاي دولتي در راستاي خصوصيسازي و معاملۀ آخرين روز حق تقدم استفاده نشده مشمول بند (3) فوق نميباشد.
-
-
- تبصره 2:
-
كليه مدارك و سوابق معاملات تأييد نشده بايد توسط فرابورس ايران نگهداري شده و حسب درخواست به سازمان ارائه گردد.
- فصل هشت - ضوابط كلي معاملات عمده:
- ماده 21:
معاملات عمده در بازاري مجزا كه به همين منظور در سامانة معاملاتي ايجاد شده است انجام ميشوند. در اين معاملات دامنة نوسان قيمت و محدوديت حجمي اعمال نميشود.
-
-
- تبصره:
-
براي انجام معاملات عمده، نماد سهم در بازار عادي بايد باز باشد.
-
- ماده 22:
عرضة در معاملات عمده به صورت يكجا و از يك فروشنده بوده و يا طبق مقرراتي است كه به تصويب هيئت مديره سازمان ميرسد.
-
- ماده 23:
براي انجام معاملة عمده، كارگزار فروشنده بايد درخواست كتبي خود مبني بر فروش سهام يا حق تقدم سهام را بههمراه اطلاعات و مستندات زير، به فرابورس ارايه نمايد:
-
-
- بند 1:
-
تعداد سهام يا حق تقدم سهام قابل عرضه
-
-
- بند 2:
-
قيمت پايه عرضه
-
-
- بند 3:
-
تاريخ عرضه
-
-
- بند 4:
-
نام عرضهكننده به همراه تصوير سفارش فروش
-
-
- بند 5:
-
شرايط فروش از جمله نقدي و اقساطي بودن ثمن معامله و در خصوص معاملات اقساطي، نحوه تقسيط و وثايق مورد نياز؛ حداقل حصه نقدي در تمامي معاملات عمده 10% ميباشد.
-
-
- بند 6:
-
حداكثر مهلت تسوية حصة نقدي و اراية سند تسويه خارج از پاياپاي
-
-
- بند 7:
-
مداركي دال بر نمايندگي عرضهكننده در انتقال حقوق مالي و غيرمالي سهام
-
-
- بند 8:
-
اعلام شرايط ضمن عقد در صورت ارايه قرارداد توسط فروشنده –ضروري است در توافقنامه فيمابين خريدار و فروشنده قيد شود كه در صورتيكه خريدار هر يك از اقساط خود را پرداخت نكند، سپرده حضور در رقابت بهعنوان خسارت فروشنده تلقي ميشود.
-
-
- بند 9:
-
ساير اطلاعات به درخواست فرابورس
-
-
- تبصره:
-
در عرضه هاي عمده اي كه درخواست عرضه با دستور مراجع ذيصلاح قانوني ارائه مي شود، در تصوير سفارش فروش موضوع بند 4 اين ماده امضاي فروشنده الزامي نيست و درج شماره و تاريخ نامه مرجع ذيصلاح قانوني دستور دهنده در فرم سفارش فروش به همراه نامه شركت سپرده گذاري مركزي كفايت مي كند.
-
- ماده 24:
عرضۀ سهام و حقتقدم سهام و ثبت سفارش خريد براي معاملات كنترلي و معاملات مديريتي غير كنترلي طبق ترتيبات زير ميباشد؛
1- درخواست عرضه اين معاملات حداقل 20 روز كاري و حداكثر 60 روز تقويمي قبل از تاريخ عرضه بايد در دبيرخانه فرابورس ثبت و در صورت تطبيق اطلاعيه عرضه با مقررات به تشخيص فرابورس، از طريق سايت رسمي فرابورس اطلاعرساني شود.
2- حداقل 6 روز كاري قبل از عرضه، اطلاعات و مستندات موضوع مادۀ 2 "ضوابط مربوط به شرايط متقاضيان خريد در معاملات عمده سهام و حق تقدم سهام در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ايران (مصوب شوراي عالي بورس)" بايد بهصورت كامل به كارگزار ارائه گردد و كارگزار پس از شناسايي متقاضي و كنترل تكميل بودن اطلاعات، مدارك و مستندات، آن را به همراه نظر خود مبني بر رعايت معيارهاي مذكور، طي همان روز به فرابورس، سازمان و حسب مورد سازمان خصوصيسازي ارائه نمايد. در صورت عدم تكميل مدارك و مستندات، كارگزار مكلف است مراتب نقص مدارك را ظرف يك روز كاري به متقاضي اعلام نمايد.
3- فرابورس بايد بر اساس معيارهاي مادۀ 2 "ضوابط مربوط به شرايط متقاضيان خريد در معاملات عمده سهام و حق تقدم سهام در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ايران ( مصوب شوراي عالي بورس)" آن موارد را بررسي و اظهار نظر خود را در خصوص رعايت معيارهاي مذكور حداكثر تا 3 روز كاري قبل از عرضه به سازمان اعلام نمايد
-
-
- تبصره 1:
-
حذف شد.
-
-
- تبصره 2:
-
در صورتي كه كارگزار خريدار قبل از انجام معامله، انصراف كتبي خود را از ادامة رقابت اعلام نمايد يا چنانچه كارگزار خريدار موفق به انجام معامله نگردد، سپردة وي با تأييد فرابورس مبني بر عدم مغايرت اقدامات كارگزار با مقررات در جريان معامله مذكور، حداكثر تا دو روز كاري پس از زمان انصراف يا انجام معامله، توسط شركت سپردهگذاري مركزي عودت داده ميشود.
-
-
- تبصره 3:
-
درصورتي كه سهام عرضه شده در زمره سهام وثيقه گرفته شده جهت ضمانت اوراق توسط شركت سپردهگذاري مركزي اوراق بهادار و تسويه وجوه باشد، مهلت ارايه درخواست عرضه، حداقل 10 روز كاري و حداكثر 60 روز تقويمي ميباشد.
-
-
- تبصره 4:
-
در صورتي كه در معاملات عمده، فروشنده از نهادهاي عمومي غيردولتي يا نهادهاي دولتي باشد، با پيشنهاد سازمان بورس و تاييد وزير امور اقتصادي و دارايي، ارايه و ثبت درخواست عرضه اين معاملات ميتواند به 9 روز كاري قبل از تاريخ عرضه كاهش يابد. فرابورس موظف است در خصوص رعايت صرفه و صلاح از نهاد يا شركت مربوط تعهدنامه دريافت نمايد.
-
- ماده 25:
ثبت سفارش خريد براي معاملات عمده غير مديريتي طبق ترتيبات زير امكان پذير خواهد بود:
1- درخواست عرضه اين معاملات حداقل 5 روز كاري و حداكثر 60 روز تقويمي قبل از تاريخ عرضه بايد در دبيرخانه فرابورس ثبت و در صورت تطبيق اطلاعيه عرضه با مقررات به تشخيص فرابورس، از طريق سايت رسمي فرابورس اطلاعرساني شود.
2- متقاضيان بايد ضمن ارائه اطلاعات و مستندات لازم جهت شناسايي كامل آنها توسط كارگزار، رعايت معيارهاي مادۀ 2 "ضوابط مربوط به شرايط متقاضيان خريد در معاملات عمده سهام و حق تقدم سهام در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ايران (مصوب شوراي عالي بورس)"را تأييد نمايند.
3- در صورتي كه كارگزار يا فرابورس تا قبل از قطعي شدن معامله شواهدي دال بر عدم رعايت "ضوابط مربوط به شرايط متقاضيان خريد در معاملات عمده سهام و حق تقدم سهام در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ايران ( مصوب شوراي عالي بورس)"، مشاهده نمايند، بايد مراتب را به سازمان منعكس نمايد.
-
- ماده 26:
شرايط اعلام شده توسط كارگزار فروشنده پس از انتشار اطلاعية عرضه توسط فرابورس قابل تغيير نيست. در صورت تغيير در شرايط اطلاعية عرضه يا انصراف فروشنده از فروش سهام يا حق تقدم سهام، معاملة عمده انجام نخواهد شد و انجام معامله منوط به درخواست مجدد فروشنده خواهد بود. در اين صورت موضوع به مرجع رسيدگي به تخلفات كارگزاران ارجاع و براساس اعلام فرابورس، سهام يا حق تقدم سهام تا زمان صدور رأي قطعي، غيرقابل معامله خواهد شد.
-
- ماده 27:
در صورت تمايل فروشنده به انتشار آگهي فروش در جرايد، اطلاعات مندرج در آن نبايد با اطلاعات ارايه شده به فرابورس مغايرت داشته باشد. در صورت مغايرت، اطلاعات منتشر شده در سايت رسمي فرابورس قابل استناد ميباشد.
-
- ماده 28:
فرابورس مكلف است نماد معاملة عمده را حداكثر تا يك ساعت پس از شروع جلسة معاملاتي گشايش نمايد.
-
- ماده 29:
حداقل تغيير قيمت مجاز هر سفارش در معاملات عمده مانند بازار عادي است.
-
-
- تبصره:
-
مدير عامل فرابورس ميتواند براساس وضعيت بازار، حداقل تغيير قيمت مجاز هر سفارش را براي جلسة معاملاتي بعد تغيير دهد، ليكن بايد قبل از شروع جلسة معاملاتي بعد، مراتب را به اطلاع عموم برساند.
-
- ماده 30:
هر كارگزار تنها ميتواند از يك خريدار، سفارش خريد دريافت نمايد و در رقابت شركت كند.
-
-
- تبصره:
-
در معاملات عمده، كارگزار خريدار در صورتي مجاز به ورود سفارش به سامانة معاملاتي است كه معادل 10 درصد ارزش سهام يا حقتقدم سهام موضوع معامله براساس قيمت پايه را به صورت نقد يا ضمانتنامة بانكي بدون قيد و شرط به نفع شركت سپردهگذاري مركزي از مشتري دريافت و حسب مورد به حساب شركت سپردهگذاري مركزي واريز يا به اين شركت تحويل دهد و تأييدية شركت مزبور را مبني بر اخذ تضامين مربوطه به فرابورس ارايه كند.
-
- ماده 31:
يك كارگزار در يك معاملة عمده نميتواند همزمان در دو سمت عرضه و تقاضا فعاليت نمايد.
-
- ماده 32:
در معاملات عمده، تعداد سهام يا حق تقدم سهام هر سفارش خريد بايد برابر تعداد سهام يا حق تقدم سهام اعلام شده در اطلاعية عرضه باشد. همچنين قيمت تعيين شده در سفارشهاي خريد نبايد كمتر از قيمت پايه باشد.
-
- ماده 33:
كاهش قيمت سفارش خريد ثبت شده در سامانة معاملاتي يا ورود سفارش با قيمتي كمتر از بالاترين سفارش خريد ثبت شده در سامانة معاملاتي، مجاز نميباشد و حذف سفارش خريد، صرفاً در صورت ثبت سفارش خريد با قيمت بالاتر در سامانة معاملاتي مجاز است.
-
- ماده 34:
كارگزار فروشنده مكلف است در صورت ثبت سفارش خريد در سامانة معاملاتي با قيمت پايه يا بيشتر از آن قبل از 10 دقيقة پاياني جلسة معاملاتي، اقدام به عرضه نمايد. عرضه توسط كارگزار فروشنده تنها در صورتي امكانپذير است كه از زمان ثبت بهترين سفارش خريد در سامانة معاملاتي حداقل 3 دقيقه گذشته باشد.
-
-
- تبصره 1:
-
در صورت ثبت سفارش خريد در 10 دقيقة پاياني بازار، ادامة رقابت به جلسة معاملاتي بعد موكول شده و كارگزار داراي بهترين سفارش خريد موظف است سفارش خود را با همان قيمت در ابتداي جلسة معاملاتي بعد وارد سامانه نمايد.
-
-
- تبصره 2:
-
عدم رعايت ضوابط اين ماده از سوي كارگزار خريدار يا فروشنده تخلف محسوب شده و فرابورس مكلف است موضوع را جهت رسيدگي به مرجع رسيدگي به تخلفات كارگزاران ارجاع نمايد.
-
- ماده 35:
در صورتي كه تخلفات كارگزار خريدار يا كارگزار فروشنده مانع انجام معامله شود، متخلف مكلف به پرداخت يك درصد ارزش معامله به قيمت پايه به عنوان خسارت به طرف مقابل خواهد بود. در اين خصوص كارگزار ميتواند وثايق و تضامين لازم را حسب مورد از خريدار يا فروشنده دريافت نمايد. همچنين در صورت عدم انجام معامله مطابق اين ماده،كارگزار متخلف مكلف است كارمزدهاي انجام معامله را بر حسب ارزش معامله به قيمت پايه به سازمان، فرابورس و شركت سپردهگذاري مركزي پرداخت نمايد.
- فصل نه - معاملات عمده شرايطي:
- ماده 36:
در معاملات عمدة شرايطي، كارگزار خريدار در صورتي مجاز به ورود سفارش به سامانة معاملاتي است كه معادل 10 درصد ارزش سهام يا حق تقدم سهام موضوع معامله براساس قيمت پايه را به صورت نقد يا ضمانتنامة بانكي بدون قيد و شرط از مشتري دريافت و حسب مورد به حساب شركت سپردهگذاري مركزي واريز يا به اين شركت تحويل دهد و تأييدية شركت مزبور را مبني بر اخذ تضامين مربوطه به فرابورس ارايه كند.
-
-
- تبصره 1:
-
در صورت عدم ايفاي تعهدات تسويه از سوي كارگزار خريدار، سپردة موضوع اين ماده پس از كسر كارمزدها و هزينههاي معامله به عنوان خسارت به كارگزار فروشنده پرداخت ميشود.
-
-
- تبصره 2:
-
در صورتي كه كارگزار خريدار پس از اراية درخواست خريد و قبل از انجام معامله، انصراف كتبي خود را از ادامة رقابت اعلام نمايد يا چنانچه كارگزار خريدار موفق به انجام معامله نگردد، سپردة وي با تاييد مديرعامل فرابورس مبني بر عدم مغايرت اقدامات كارگزار با مقررات در جريان معامله مذكور، حداكثر تا دو روز كاري پس از زمان انصراف يا انجام معامله مسترد ميشود.
-
- ماده 37:
كارگزار خريدار مكلف است حداكثر 14 روز كاري پس از انجام معامله، نسبت به تسويه حصة نقدي معامله از طريق پاياپاي شركت سپردهگذاري مركزي اقدام نمايد و مستندات لازم جهت تنظيم سند تسويه خارج از پاياپاي حصة غيرنقدي را حداكثر 13 روز كاري بعد از انجام معامله به فروشنده ارائه كند. كارگزار فروشنده مكلف است پس از دريافت مستندات لازم جهت تنظيم سند تسويه خارج از پاياپاي و حداكثر 14 روز كاري پس از انجام معامله، نسبت به اراية سند تسويه خارج از پاياپاي به فرابورس و شركت سپردهگذاري مركزي اقدام نمايد. در صورت واريز حصة نقدي و اراية سند تسويه خارج از پاياپاي به شركت سپردهگذاري مركزي حداكثر 14 روز كاري بعد از انجام معامله، ثبت معامله در سيستم معاملاتي حداكثر تا پايان روز كاري بعد انجام خواهد شد.
-
-
- تبصره 1:
-
در صورت خودداري كارگزار فروشنده يا فروشنده از دريافت مستندات موضوع اين ماده، خريدار يا كارگزار خريدار ميتواند اسناد فوق را جهت ثبت در سوابق به شركت سپردهگذاري مركزي ارايه و رسيد دريافت نمايد.
-
-
- تبصره 2:
-
در صورت عرضه سهام جهت انجام معاملۀ عمده از سوي سازمان خصوصي سازي افزايش مهلت تسويۀ حصه نقدي و ارائه سند تسويه خارج از پاياپاي تا 30 روزكاري با اعلام سازمان خصوصي سازي امكان پذير است.
-
-
- تبصره 3:
-
در صورتي كه كارگزار فروشنده زماني را طولاني تر از مهلتي كه در اين دستورالعمل براي ارائه سند تسويه خارج از پاياپاي مقرر گرديده، جهت تاديه حصه نقدي معامله تعيين كند، از نظر اين دستورالعمل حصۀ مزبور نيز غير نقدي تلقي ميگردد.
-
-
- تبصره 4:
-
مهلت ارائه سند تسويه خارج از پاياپاي و قطعيت معامله در عرضه عمده سهام وثيقه شده جهت تضمين اوراق توسط شركت سپردهگذاري مركزي اوراق بهادار و تسويه وجوه، حداكثر 5 روز كاري بعد از مشخص شدن برنده رقابت ميباشد.
-
-
- تبصره 5:
-
خاتمه مهلت، آخرين ساعت كاري روز پنجم، چهاردهم يا سيام حسب مورد خواهد بود. ساعت كاري در ايام ماه مبارك رمضان از ساعت 8 صبح تا 3 بعدازظهر و ساير ايام از ساعت 8 صبح تا 4 بعدازظهر ميباشد.
-
- ماده 38:
كارگزار خريدار بايد طبق مفاد مواد 24 و 25 اين دستورالعمل، مدارك، مستندات و اطلاعات لازم از جمله نام متقاضي يا متقاضيان خريد را كه شناسايي كامل شدهاند، همراه با ذكر تعداد و درصد دقيق مشاركت هر متقاضي حسب مورد به فرابورس ويا سازمان ارائه نمايد. هرگونه تغيير درصد مشاركت متقاضيان متعدد خريد اعلامي تا قبل از قطعي شدن معامله، با درخواست كليه خريداران و پس از موافقت فرابورس امكان پذير است.
-
-
- تبصره:
-
در صورتي كه تغييرات درخواستي در سهم مشاركت متقاضيان خريد معاملات كنترلي، منجر به تغيير سهم مشاركت يك متقاضي خريد به ميزان بيش از 10 درصد كل معامله عمده گردد، فرابورس بايد موافقت سازمان را در خصوص تغيير درصد مشاركت متقاضيان خريد اخذ نمايد.
-
- ماده 39:
از زمان انجام معامله تا زمان قطعي شدن آن، سهام به صورت مسدود در كدمعاملاتي فروشنده باقي ميماند.
-
-
- تبصره:
-
تغيير درصد سهامداري قابل تخصيص بين خريداران متعدد اعلامي با موافقت آنان و فروشنده و تأييد فرابورس امكانپذير است.
-
- ماده 40:
در صورت عدم تسليم سند تسويه خارج از پاياپاي توسط كارگزار فروشنده يا عدم تسوية حصة نقدي معامله توسط كارگزار خريدار در مهلت مقرر، انجام معامله توسط بورس قطعي نميشود.
-
- ماده 40 مكرر:
در صورتي كه حصه نقدي مطابق با شرايط اطلاعيه عرضه توسط كارگزار خريدار به حساب شركت سپردهگذاري مركزي در موعد مقرر واريز نشود، معامله محقق نشده و سهام موضوع اطلاعيه عرضه در مالكيت فروشنده باقي خواهد ماند. در اين صورت شركت سپردهگذاري مركزي كليه كارمزدهاي متعلقه را از محل 10 درصد واريزي خريدار كسر و مابقي آنرا به عنوان وجهالضمان ناشي از عدم انجام تعهدات خريدار به حساب كارگزار فروشنده جهت پرداخت آن به فروشنده واريز مي نمايد.
-
-
- تبصره:
-
وجوه مازاد بر 10 درصد واريزي از سوي خريدار به كارگزار وي مسترد خواهد شد.
-
- ماده 41:
در صورت عدم اراية سند تسويه خارج از پاياپاي طي مهلت مقرر توسط كارگزار فروشنده، موضوع به مرجع رسيدگي به تخلفات كارگزاران ارجاع ميشود. در صورتي كه كارگزار فروشنده براساس رأي صادرة قطعي متخلف شناخته شود، موظف است معادل يك درصد ارزش معامله بر حسب قيمت پايه را به كارگزار خريدار و كارمزدهاي انجام معامله را بر حسب ارزش معامله به سازمان، فرابورس و شركت سپردهگذاري مركزي پرداخت نمايد. كارگزار خريدار پس از كسر كارمزد خود مكلف به پرداخت مابقي مبلغ مذكور به عنوان خسارت به خريدار خواهد بود.
-
- ماده 42:
در صورت عدم واريز حصة نقدي يا عدم ايفاي تعهدات خريدار در خصوص سند تسويه خارج از پاياپاي طي مهلت مقرر توسط كارگزار خريدار، موضوع به مرجع رسيدگي به تخلفات كارگزاران ارجاع ميشود. در صورتي كه كارگزار خريدار براساس رأي صادرة قطعي متخلف شناخته شود، كارمزد كارگزار خريدار، سازمان، فرابورس و شركت سپردهگذاري مركزي از محل سپردة موضوع ماده 36 كسر و مابقي به حساب كارگزار فروشنده واريز خواهد شد. كارگزار فروشنده پس از كسر كارمزد خود مكلف به پرداخت مابقي مبلغ مذكور به عنوان خسارت به فروشنده خواهد بود.
-
- ماده 43:
در خصوص معاملات عمده، موارد پيشبيني نشده در مواد 21 الي 42 تابع ساير رويهها و قواعد معاملاتي تصريح شده در اين دستورالعمل است.
- فصل ده - معاملات بلوك:
- ماده 44:
معاملات بلوك در نماد معاملاتي بازاري مجزا از نماد معاملاتي بازار عادي در سامانه معاملات انجام ميشود.
-
- ماده 45:
معاملات بلوك به روش حراج ناپيوسته و هر 5 دقيقه يكبار برگزار ميشود.
-
- ماده 46:
قيمت مرجع روزانه براي بازار معاملات بلوك، معادل قيمت مرجع همان روز بازار عادي است.
-
- ماده 47:
ساير شرايط معاملات بلوك، مشابه معامله در نماد اصلي است.
- فصل يازده - ضوابط كلي عرضه اوليه:
- ماده 48:
حذف شد.
-
- ماده 49:
حذف شد.
-
- ماده 50:
حذف شد.
-
- ماده 51:
حذف شد.
- فصل دوازده - عرضه اوليه به روش حراج:
- ماده 52:
حذف شد.
-
-
- تبصره 1:
-
حذف شد.
-
-
- تبصره 2:
-
حذف شد.
-
- ماده 53:
حذف شد.
-
- ماده 54:
حذف شد.
-
- ماده 55:
حذف شد.
-
- ماده 56:
حذف شد.
-
- ماده 57:
حذف شد.
-
- ماده 58:
حذف شد.
-
- ماده 59:
حذف شد.
-
- ماده 60:
حذف شد.
- فصل سيزده - معاملات حق تقدم خريد سهام:
- ماده 61:
دارندة گواهينامة حق تقدم خريد سهام كه مايل به فروش حق تقدم خود ميباشد، در دورة پذيرهنويسي به شركتهاي كارگزاري مراجعه و نسبت به تكميل درخواست فروش و تحويل گواهينامة حق تقدم خريد سهام به كارگزاري، اقدام مينمايد.
-
- ماده 62:
براي خريدار حق تقدم خريد سهام در فرابورس، "گواهينامة نقل و انتقال حق تقدم" صادر خواهد شد و معاملات دست دوم بر مبناي گواهينامة مذكور انجام ميشود.
-
- ماده 63:
گواهينامة نقل و انتقال صادره براي خريدار حق تقدم سهام در فرابورس در صورتي كه خريدار رأساً نيز داراي حق تقدم خريد سهام جداگانه باشد، نشاندهندة كل حق تقدمهاي خريدار خواهد بود. در اين حالت، كارگزار پس از دريافت گواهينامة حق تقدم صادره از طرف شركت، اقدام به تحويل گواهينامة نقل و انتقال به خريدار مينمايد.
-
- ماده 64:
خريدار حق تقدم سهام در صورتيكه مايل به پذيرهنويسي سهام جديد باشد، با تأديه مبلغ پذيرهنويسي و طي كردن فرآيند آن جهت تبديل حق تقدم به سهم اقدام مينمايد و كارگزار مربوطه و فرابورس در اين خصوص مسئوليتي نخواهند داشت.
-
- ماده 65:
دارندگان گواهينامة حق تقدم، در صورتي كه وجه پذيرهنويسي را در مهلت تعيين شده به حساب بانكي كه در اعلامية پذيرهنويسي شركت قيد شده است، تأديه ننمايند، حق تقدم آنها در حكم "حق تقدم استفاده نشده" تلقي خواهد شد.
-
- ماده 66:
ناشر موظف است حداكثر ظرف 5 روز كاري پس از پايان مهلت پذيرهنويسي دارندگان حق تقدم، ضمن جمعآوري اطلاعات و مبالغ واريزي دارندگان حق تقدم، تعداد و مشخصات حق تقدم استفاده نشده را به شركت سپردهگذاري مركزي اعلام نمايد. در هر صورت مسئوليت اعلام مشخصات افرادي كه از حق تقدم خود استفاده ننمودهاند و تعيين تعداد آن به عهدة ناشر است.
-
- ماده 67:
شركت سپردهگذاري مركزي تمام حقتقدمهاي موضوع ماده 66 فوق را به يك كد معاملاتي منتقل مينمايد و تعداد و كد معاملاتي حقتقدم استفاده نشده را به ناشر، سازمان و فرابورس اعلام ميكند.
-
- ماده 68:
ناشر بايد حداكثر تلاش خود را در خصوص فروش حقتقدم استفاده نشده به بهترين قيمت انجام دهد.
-
-
- تبصره:
-
در صورتي كه به تشخيص مديرعامل فرابورس، مفاد اين ماده رعايت نشود، وي ميتواند نسبت به ابطال تمام يا قسمتي از معاملات مذكور اقدام نمايد.
-
- ماده 69:
كارگزار خريدار حق تقدم استفاده نشده، موظف است وجه پذيره نويسي حق تقدم خريداري شده را همزمان با تسويۀ وجه معاملۀ حق تقدم به شركت سپرده گذاري مركزي واريز نمايد. شركت سپرده گذاري مركزي، وجوه حق تقدم استفاده نشده را به كارگزار فروشنده پرداخت نموده و كارگزار فروشنده مكلف است وجوه مذكور را به حساب ناشر واريز نمايد.
-
-
- تبصره:
-
درصورتيكه متعهد پذيره نويس، سهامدار عمده ناشر بوده و تمايل داشته باشد بدهي ناشي از خريد حق تقدم هاي استفاده نشده در عرضۀ عمومي ناشي از افزايش سرمايه را با مطالبات خود از ناشر تهاتر نمايد، ميبايست حداقل (5) روز قبل از اتمام دوره عرضه عمومي، درخواست خود را به همراه گزارش بازرس قانوني ناشر مبني بر تأييد خالص بدهي به متعهد پذيره نويس را به فرابورس ارائه نمايد. فرابورس با بررسي و احراز شرايط اين تبصره اجازه انجام تسويه خارج از اتاق پاياپاي معاملات مربوطه را مطابق با روال مربوط با فرم تسويه خارج از اتاق پاياپاي صادر مينمايد.
-
- ماده 70:
ساير ضوابط مربوط به دادوستد گواهينامة حق تقدم، مشابه ضوابط حاكم بر معاملات سهام ميباشد.
- فصل چهارده - ضوابط كلي معامله در بازار سوم فرابورس:
- ماده 71:
در بازار سوم فرابورس سه نوع عرضه به شرح ذيل انجام ميشود:
-
-
- بند 1:
-
عرضة يكجاي اوراق بهادار
-
-
- بند 2:
-
عرضة خرد اوراق بهادار
-
-
- بند 3 :
-
پذيرهنويسي اوراق بهادار
-
- ماده 72:
درخواستهاي تكميل شدة عرضه در "كميتة عرضه" فرابورس مورد بررسي قرار ميگيرد. كميتة عرضه مراتب موافقت يا عدم موافقت با عرضه را ظرف مدت حداكثر 7 روز كاري پس از ارائه درخواستهاي تكميل شده به فرابورس، به كارگزار متقاضي عرضه ابلاغ مينمايد.
-
- ماده 73:
مسئوليت كنترل تكميل بودن مدارك و رعايت ضوابط و مقررات از طرف عرضه كننده به عهده كارگزار عرضه كننده است.
-
- ماده 74:
تركيب اعضاي كميتة عرضه، ضوابط و نحوة برگزاري جلسات، مدارك و مستنداتي كه بايد متقاضي عرضه ارائه نمايد و نحوۀ اتخاذ تصميم در كميتة عرضه به تصويب هيأت مديرة فرابورس ميرسد.
-
- ماده 75:
در صورت موافقت كميتة عرضه، فرابورس اقدام به درج نام اوراق بهادار در فهرست عرضه و انتشار همزمان "بيانيه عرضه" مي نمايد.
- فصل پانزده - عرضه يكجا در بازار سوم:
- ماده 76:
دامنة نوسان قيمت و محدوديت حجمي در خصوص عرضة يكجا اعمال نميشود.
-
- ماده 77:
عرضة يكجاي اوراق بهادار به صورت يكجا و از يك كد معاملاتي بوده و يا طبق مقرراتي است كه به تصويب هيئت مديره سازمان ميرسد.
-
- ماده 78:
ترتيبات عرضه سهام و حقتقدم سهام و ثبت سفارش خريد در عرضه يكجا به شرح زير است:
الف) جهت معاملات كنترلي و معاملات مديريتي غير كنترلي :
1- درخواست عرضه اين معاملات حداقل 20 روز كاري و حداكثر 60 روز تقويمي قبل از تاريخ عرضه بايد در دبيرخانه بورس ثبت و در صورت تطبيق اطلاعيۀ عرضه با مقررات به تشخيص فرابورس، از طريق سايت رسمي فرابورس اطلاع رساني شود.
2- حداقل 6 روز كاري قبل از عرضه، اطلاعات و مستندات موضوع مادۀ 2 "ضوابط مربوط به شرايط متقاضيان خريد در معاملات عمده سهام و حق تقدم سهام در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ايران (مصوب شوراي عالي بورس)" بايد بهصورت كامل به كارگزار ارائه گردد و كارگزار پس از شناسايي متقاضي و كنترل تكميل بودن اطلاعات، مدارك و مستندات، آن را به همراه نظر خود مبني بر رعايت معيارهاي مذكور، طي همان روز به فرابورس و سازمان و حسب مورد سازمان خصوصيسازي ارائه نمايد. در صورت عدم تكميل مدارك و مستندات كارگزار مكلف است مراتب نقص مدارك را ظرف يك روز كاري به متقاضي اعلام نمايد.
3- فرابورس بايد بر اساس معيارهاي مادۀ 2 "ضوابط مربوط به شرايط متقاضيان خريد در معاملات عمده سهام و حق تقدم سهام در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ايران ( مصوب شوراي عالي بورس)"، آن موارد را بررسي و اظهار نظر خود را در خصوص رعايت معيارهاي مذكور حداكثر تا 3 روز كاري قبل از عرضه به سازمان اعلام نمايد.
ب) جهت معاملات غير مديريتي :
1- درخواست عرضه اين معاملات حداقل 5 روز كاري و حداكثر 60 روز تقويمي قبل از تاريخ عرضه بايد در دبيرخانه فرابورس ثبت و در صورت تطبيق اطلاعيۀ عرضه با مقررات به تشخيص فرابورس، از طريق سايت رسمي فرابورس اطلاع رساني شود.
2- متقاضيان بايد ضمن ارائه اطلاعات و مستندات لازم جهت شناسايي كامل آنها توسط كارگزار، رعايت معيارهاي مادۀ 2 "ضوابط مربوط به شرايط متقاضيان خريد در معاملات عمده سهام و حق تقدم سهام در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ايران ( مصوب شوراي عالي بورس)" را تأييد نمايند.
3- در صورتي كه كارگزار يا فرابورس تا قبل از قطعي شدن معامله شواهدي دال بر عدم رعايت "ضوابط مربوط به شرايط متقاضيان خريد در معاملات عمده سهام و حق تقدم سهام در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ايران ( مصوب شوراي عالي بورس)"، مشاهده نمايند، بايد مراتب را به سازمان منعكس نمايد.
-
-
- تبصره 1:
-
شرايط اعلام شده توسط كارگزار فروشنده پس از انتشار اطلاعية عرضه توسط فرابورس قابل تغيير نيست. در صورت تغيير در شرايط اطلاعية عرضه يا انصراف فروشنده از فروش اوراق بهادار معاملة عمده انجام نخواهد شد و انجام معامله منوط به درخواست مجدد فروشنده خواهد بود. در اين صورت موضوع به مرجع رسيدگي به تخلفات كارگزاران ارجاع و براساس اعلام فرابورس، اوراق بهادار تا زمان صدور رأي قطعي، غيرقابل معامله خواهد شد.
-
-
- تبصره 2:
-
در صورتي كه در معاملات عمده كنترلي يا مديريتي غيركنترلي، فروشنده از نهادهاي عمومي غيردولتي يا نهادهاي دولتي باشد، با پيشنهاد سازمان بورس و تاييد وزير امور اقتصادي و دارايي، ارايه و ثبت درخواست عرضه اين معاملات ميتواند به 9 روز كاري قبل از تاريخ عرضه كاهش يابد. فرابورس موظف است در خصوص رعايت صرفه و صلاح از نهاد يا شركت مربوط تعهدنامه دريافت نمايد.
-
- ماده 79:
در صورت تمايل فروشنده به انتشار آگهي فروش در جرايد، اطلاعات مندرج در آن نبايد با اطلاعات ارايه شده به فرابورس مغايرت داشته باشد. در صورت مغايرت، اطلاعات منتشر شده در سايت رسمي فرابورس قابل استناد ميباشد.
-
- ماده 80:
حداقل تغيير قيمت مجاز هر سفارش در عرضة يكجا، يك ريال ميباشد.
-
-
- تبصره:
-
مديرعامل فرابورس ميتواند براساس وضعيت بازار، حداقل تغيير قيمت مجاز هر سفارش را براي جلسة معاملاتي بعد تغيير دهد، ليكن بايد قبل از شروع جلسة معاملاتي بعد، مراتب را به اطلاع عموم برساند.
-
- ماده 81:
تعداد اوراق بهادار هر سفارش خريد بايد برابر تعداد اوراق بهادار اعلام شده در بيانية عرضه باشد. همچنين قيمت تعيين شده در سفارشهاي خريد نبايد كمتر از قيمت پايه باشد.
-
- ماده 82:
كاهش قيمت سفارش خريد ثبت شده در سامانة معاملاتي يا ورود سفارش با قيمتي كمتر از بالاترين سفارش خريد ثبت شده در سامانة معاملاتي، مجاز نميباشد و حذف سفارش خريد فقط در صورت ثبت سفارش خريد با قيمت بالاتر در سامانة معاملاتي مجاز است.
-
- ماده 83:
كارگزار فروشنده مكلف است در صورت ثبت سفارش خريد در سامانة معاملاتي با قيمت پايه يا بيشتر از آن قبل از 10 دقيقة پاياني جلسة معاملاتي، اقدام به عرضه نمايد. عرضه توسط كارگزار فروشنده تنها در صورتي امكانپذير است كه از زمان ثبت بهترين سفارش خريد در سامانة معاملاتي حداقل 3 دقيقه گذشته باشد.
-
-
- تبصره 1:
-
در صورت ثبت سفارش خريد در 10 دقيقة پاياني بازار، ادامة رقابت به جلسة معاملاتي بعد موكول شده و كارگزار داراي بهترين سفارش خريد موظف است سفارش خود را با همان قيمت در ابتداي جلسة معاملاتي بعد وارد سامانه نمايد.
-
-
- تبصره 2:
-
عدم رعايت ضوابط اين ماده از سوي كارگزار خريدار يا كارگزار فروشنده تخلف محسوب شده و فرابورس مكلف است موضوع را جهت رسيدگي به مرجع رسيدگي به تخلفات كارگزاران ارجاع نمايد.
-
- ماده 84:
در صورتي كه تخلفات كارگزار خريدار يا كارگزار فروشنده مانع انجام معامله شود، متخلف مكلف به پرداخت يك درصد ارزش معامله به قيمت پايه به عنوان خسارت به طرف مقابل خواهد بود. در اين خصوص كارگزار ميتواند وثايق و تضامين لازم را حسب مورد از خريدار يا فروشنده دريافت نمايد. همچنين در صورت عدم انجام معامله مطابق اين ماده، كارگزار متخلف مكلف است كارمزدهاي انجام معامله را بر حسب ارزش معامله به قيمت پايه به سازمان، فرابورس و شركت سپردهگذاري مركزي پرداخت نمايد.
-
- ماده 85:
در معاملات عرضة يكجا، عرضهكننده ميتواند شرايطي را جهت تسوية معاملات به صورت نقد و اقساط تعيين و در بيانية عرضه اعلام نمايد. در اين صورت معاملة مذكور عرضة يكجاي شرايطي محسوب شده و مشمول مقررات مربوطه خواهد بود.
-
- ماده 86:
در تمامي عرضه هاي يكجا، كارگزار خريدار در صورتي مجاز به ورود سفارش به سامانه معاملاتي است كه معادل 10 درصد ارزش اوراق بهادار موضوع معامله براساس قيمت پايه را بهصورت نقد يا ضمانتنامه بانكي بدون قيد و شرط از مشتري دريافت و حسب مورد بهحساب شركت سپردهگذاري مركزي واريز يا به اين شركت تحويل دهد و تأييديه شركت مزبور را مبني بر اخذ تضامين مربوطه به فرابورس ارائه كند.
-
-
- تبصره 1:
-
در صورت عدم ايفاي تعهدات تسويه از سوي كارگزار خريدار، سپردة موضوع اين ماده پس از كسر كارمزدها و هزينههاي معامله به كارگزار فروشنده پرداخت ميشود.
-
-
- تبصره 2:
-
در صورتي كه كارگزار خريدار پس از اراية درخواست خريد و قبل از انجام معامله، انصراف كتبي خود را از ادامة رقابت اعلام نمايد يا چنانچه كارگزار خريدار موفق به انجام معامله نگردد، سپردة وي با تاييد مديرعامل فرابورس مبني بر عدم مغايرت اقدامات كارگزار با مقررات در جريان معامله مذكور، حداكثر تا دو روز كاري پس از زمان انصراف يا انجام معامله مسترد ميشود.
-
- ماده 87:
كارگزار خريدار مكلف است حداكثر 14روز كاري پس از انجام معامله، نسبت به تسويه حصة نقدي معامله از طريق پاياپاي شركت سپردهگذاري مركزي اقدام نمايد و مستندات لازم جهت تنظيم سند تسويه خارج از پاياپاي حصة غيرنقدي را حداكثر 13 روز كاري بعد از انجام معامله به فروشنده ارائه كند. كارگزار فروشنده مكلف است پس از دريافت مستندات لازم جهت تنظيم سند تسويه خارج از پاياپاي و حداكثر 14روز كاري پس از انجام معامله، نسبت به اراية سند تسويه خارج از پاياپاي به فرابورس و شركت سپردهگذاري مركزي اقدام نمايد. در صورت واريز حصة نقدي و اراية سند تسويه خارج از پاياپاي به شركت سپردهگذاري مركزي حداكثر 14روز كاري بعد از انجام معامله ثبت معامله در سيستم معاملاتي حداكثر تا پايان روز كاري بعد انجام خواهد شد.
-
-
- تبصره 1:
-
در صورت خودداري كارگزار فروشنده يا فروشنده از دريافت مستندات موضوع اين ماده، خريدار يا كارگزار وي ميتواند اسناد فوق را جهت ثبت در سوابق به شركت سپردهگذاري مركزي ارايه و رسيد دريافت نمايد.
-
-
- تبصره 2:
-
در صورت عرضه سهام جهت انجام معاملۀ عمده از سوي سازمان خصوصي سازي افزايش مهلت تسويۀ حصه نقدي و ارائه سند تسويه خارج از پاياپاي تا 30 روزكاري با اعلام سازمان خصوصي سازي امكان پذير است.
-
-
- تبصره 3:
-
در صورتي كه كارگزار فروشنده زماني را طولاني تر از مهلتي كه در اين دستورالعمل براي ارائه سند تسويه خارج از پاياپاي مقرر گرديده، جهت تاديه حصه نقدي معامله تعيين كند، از نظر اين دستورالعمل حصۀ مزبور نيز غير نقدي تلقي ميگردد.
-
-
- تبصره 4:
-
مهلت ارائه سند تسويه خارج از پاياپاي و قطعيت معامله در عرضه يكجا، سهام وثيقه شده جهت تضمين اوراق توسط شركت سپردهگذاري مركزي اوراق بهادار و تسويه وجوه، حداكثر 5 روز كاري بعد از مشخص شدن برنده رقابت ميباشد.
-
-
- تبصره 5:
-
خاتمه مهلت، آخرين ساعت كاري روز پنجم، چهاردهم يا سيام حسب مورد خواهد بود. ساعت كاري در ايام ماه مبارك رمضان از ساعت 8 صبح تا 3 بعدازظهر و ساير ايام از ساعت 8 صبح تا 4 بعدازظهر ميباشد.
-
- ماده 88:
كارگزار خريدار بايد طبق مفاد مادۀ 78 اين دستورالعمل، مدارك، مستندات و اطلاعات لازم از جمله نام متقاضي يا متقاضيان خريد را كه شناسايي كامل شدهاند، همراه با ذكر تعداد و درصد دقيق مشاركت هر متقاضي حسب مورد به فرابورس ويا سازمان ارائه نمايد. هرگونه تغيير درصد مشاركت متقاضيان متعدد خريد اعلامي تا قبل از قطعي شدن معامله، با درخواست كليه خريداران و پس از موافقت فرابورس امكان پذير است.
-
-
- تبصره :
-
در صورتي كه تغييرات درخواستي در سهم مشاركت متقاضيان خريد معاملات كنترلي، منجر به تغيير سهم مشاركت يك متقاضي خريد به ميزان بيش از 10 درصد كل معامله عمده گردد، فرابورس بايد موافقت سازمان را در خصوص تغيير درصد مشاركت متقاضيان خريد اخذ نمايد.
-
- ماده 89:
از زمان انجام معامله تا زمان قطعي شدن آن، اوراق به صورت مسدود در كد فروشنده باقي ميماند.
-
- ماده 90:
در صورت عدم تسليم سند تسويه خارج از پاياپاي توسط كارگزار فروشنده يا عدم تسوية حصة نقدي معامله توسط كارگزار خريدار در مهلت مقرر، انجام معامله توسط فرابورس قطعي نميشود.
-
- ماده 91:
در صورت عدم ارائة سند تسويه خارج از پاياپاي طي مهلت مقرر توسط كارگزار فروشنده، موضوع به مرجع رسيدگي به تخلفات كارگزاران ارجاع ميشود. در صورتي كه براساس رأي صادرة قطعي كارگزار فروشنده متخلف شناخته شود وي موظف است معادل يك درصد ارزش معامله بر حسب قيمت پايه را به كارگزار خريدار و كارمزدهاي انجام معامله را بر حسب ارزش معامله به سازمان، فرابورس و شركت سپردهگذاري مركزي پرداخت نمايد. كارگزار خريدار پس از كسر كارمزد خود مكلف به پرداخت مابقي مبلغ مذكور به عنوان خسارت به خريدار خواهد بود.
-
- ماده 92:
در صورت عدم واريز حصة نقدي يا عدم ايفاي تعهدات خريدار در خصوص سند تسويه خارج از پاياپاي طي مهلت مقرر توسط كارگزار خريدار، موضوع به مرجع رسيدگي به تخلفات كارگزاران ارجاع ميشود. در صورتي كه براساس رأي صادرة قطعي كارگزار خريدار متخلف شناخته شود، كارمزد كارگزار خريدار، سازمان، فرابورس و شركت سپردهگذاري مركزي از محل سپردة موضوع ماده 86 اين دستورالعمل كسر و مابقي به حساب كارگزار فروشنده واريز خواهد شد. كارگزار فروشنده پس از كسر كارمزد خود مكلف به پرداخت مابقي مبلغ مذكور به عنوان خسارت به فروشنده خواهد بود.
-
- ماده 93:
موارد پيشبيني نشده در ضوابط عرضة يكجا، تابع ساير رويهها و قواعد معاملاتي تصريح شده در اين دستورالعمل است.
- فصل شانزده - عرضه خرد در بازار سوم:
- ماده 94:
در عرضة خرد، متقاضي خريد شخصي است كه خريدار حجم معيني از اوراق بهادار مشخص از سوي مالكان آن است.
-
- ماده 95:
در صورت درج اوراق بهادار متعاقب درخواست متقاضي، كميته عرضه مهلتي را براي خريد نامبرده تعيين كه اين مهلت به همراه ساير شرايط اعلامي از سوي متقاضي خريد در بيانية عرضه منتشر مي شود.
-
- ماده 96:
مالكان اوراق بهادار در صورت تمايل جهت فروش اوراق خود به متقاضي خريد بايد اوراق مذكور را از طريق كارگزار خود نزد شركت سپردهگذاري مركزي سپرده نموده و سپس سفارش فروش خود را از طريق كارگزار در سامانة معاملاتي ثبت نمايند.
-
- ماده 97:
در پايان مهلت تعيين شده جهت خريد، كارگزاران خريدار اقدام به ورود سفارش با حجم اعلامي خواهند نمود و معاملات با اجراي يك حراج تك قيمتي انجام خواهد شد.
-
- ماده 98 :
تسويه معاملات در بازار عرضة خرد، تابع مقررات مربوط به تسوية معاملات عادي خواهد بود.
- فصل هفده - پذيره نويسي اوراق بهادار در بازار سوم:
حذف شد.
-
- ماده 99:
حذف شد.
-
- ماده 100:
حذف شد.
-
- ماده 101:
حذف شد.
-
- ماده 102:
حذف شد.
-
- ماده 103:
حذف شد.
-
- ماده 104:
حذف شد.
-
- ماده 105:
حذف شد.
-
- ماده 106:
حذف شد.
-
-
- تبصره:
-
حذف شد.
- فصل هجده - شرايط معاملات دست دوم در بازار ابزارهاي نوين مالي:
- ماده 107:
حذف شد.
-
-
- تبصره:
-
حذف شد.
-
- ماده 108:
خريدار اوراق ملزم است علاوه بر قيمت خريد اوراق حسب مورد سود يا درآمد انباشته اوراق مزبور (سود يا درآمد متعلقه از آخرين موعد پرداخت لغايت روز معامله كه جزئيات آن در اطلاعيۀ پذيرهنويسي يا عرضۀ اوليه اوراق قيد شده است) را نيز پرداخت نمايد.
-
-
- تبصره:
-
در صورت مهيا شدن شرايط فني به تشخيص فرابورس، امكان مبادله اوراق بدون رعايت الزام موضوع اين ماده وجود دارد.
-
- ماده 109:
درصورتي كه در بيانيۀ ثبت و يا اعلاميۀ پذيرهنويسي اوراق تأمين مالي، تعهدي مبني بر خريد اوراق در حداقل قيمت تضمينشده توسط بازارگردان اعلام شده باشد، بازارگردان مكلف است اقدامات بازارگرداني را با رعايت شرايط اعلامشده انجام دهد. جهت ايفاي تعهدات خريد موضوع اين ماده، اولويت سفارشات خريد بازارگردان ميتواند پايينتر از ساير خريداران باشد.
-
- ماده 110:
در صورتي كه شخصي دارندة بيش از 5 درصد از كل اوراق منتشره باشد، بصورت اختياري ميتواند اوراق خود را بصورت عمده و با شرايط و ضوابط معاملات عمده عرضه نمايد.
-
- ماده 111:
مقررات مربوط به نحوه دريافت سفارش خريد و فروش اوراق و ساير مقررات مربوط از جمله احراز هويت مشتري دريافت كد معاملاتي و غيره مشابه ضوابط حاكم بر معاملات سهام در اين دستورالعمل ميباشد.
-
- ماده 112:
فقط اوراقي در فرابورس قابل معامله هستند كه نزد شركت سپردهگذاري مركزي سپرده شده باشد.
-
-
- تبصره:
-
در صورتيكه اوراق تأمين مالي قبلاً پذيرهنويسي شده باشد، عرضه اوراق تأمين مالي منوط به سپردهگذاري حداقلي از اوراق است كه در زمان پذيرش تعيين ميشود.
-
- ماده 112 مكرر:
براي آن دسته از اوراق بهادار دولتي كه مطابق تبصرة مادة 13 "دستورالعمل پذيرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ايران" پذيرش مي شوند، شركت فرابورس ايران مكلف است از طريق شركت مديريت فناوري بورس تهران، نسبت به فراهم نمودن زيرساخت هاي فني براي متمايز نمودن شرايط اوراق، مشخصات نماد معاملاتي و اطلاعات مربوط به معاملات اوراق اقدام نمايد، بنحوي كه امكان اخذ گزارشات جداگانه و اطلاع رساني لازم درخصوص ويژگي هاي اين اوراق فراهم گردد.
-
-
- تبصره 1:
-
واحد پايه سفارش (lot) براي هر نماد معاملاتي موضوع اين ماده با پيشنهاد فرابورس ايران و تأييد مديريت نظارت بر بورس هاي سازمان بورس و اوراق بهادار تعيين مي گردد.
-
-
- تبصره 2:
-
تسويه خارج از پاياپاي اوراق بهادار موضوع اين ماده با تأييد مديريت نظارت بر بورس هاي سازمان بورس و اوراق بهادار امكان پذير مي باشد.
-
-
- تبصره 3:
-
فرابورس مي تواند اخذ بيانيه پذيرش ريسك از سرمايه گذاران اين اوراق را الزامي نمايد.
- فصل نوزده - شرايط فعاليت كارگزاران و بازارگردان:
- ماده 113:
انجام معاملات توسط كارگزاران در فرابورس، منوط به عضويت ايشان در فرابورس ميباشد. عضويت كارگزاران در فرابورس براساس دستورالعملي است كه به پيشنهاد هيئت مديره فرابورس به تصويب هيئت مديره سازمان خواهد رسيد.
-
- ماده 114:
كارگزار موظف است براي دريافت درخواست مشتريان از فرمهاي الكترونيكي يا غير الكترونيكي، طبق فرمت ابلاغ شده توسط فرابورس استفاده كند.
-
- ماده 115:
مسئوليت احراز هويت مشتري بر عهدۀ كارگزار است. كارگزار بايد مطابق مقررات، هويت مشتري را احراز نمايد.
-
- ماده 116:
كارگزاران مكلف به دريافت درخواستهاي مشتريان و اجراي آن طبق مقررات مي باشند. عدم دريافت درخواست مشتريان، ثبت و يا اجراي آن برخلاف مقررات، تخلف محسوب شده و موضوع توسط فرابورس جهت رسيدگي به مرجع رسيدگي به تخلفات كارگزاران ارجاع خواهد شد.
-
- ماده 117:
فقط كارگزاراني مجاز به استفاده از كد معاملات گروهي و ثبت سفارشهاي گروهي ميباشند كه از دفتر ثبت سفارش مورد تاييد سازمان استفاده نمايند. در اين دفتر بايد استانداردهاي وضع شده توسط سازمان در خصوص ثبت و اجراي درخواستهاي مشتريان رعايت شود.
-
- ماده 118:
بازارگرداني در فرابورس به دو روش بازارگرداني مبتني بر حراج و بازارگرداني مبتني بر مذاكره امكانپذير ميباشد. بازارگرداني مبتني بر مذاكره صرفاً در بازار دوم و بازار اوراق مشاركت امكانپذير است و مقررات آن به تصويب هيئت مديرۀ فرابورس ميرسد.
-
- ماده 119:
فعاليت بازارگرداني مبتني بر حراج در فرابورس مطابق دستورالعمل فعاليت بازارگرداني مصوب هيئت مديره سازمان انجام خواهد شد.
-
- ماده 120:
مراجع رسيدگي به تخلفات انضباطي ميتوانند در صورتي كه عملكرد نهادهاي مالي، مديران يا كاركنان آن را در ارتكاب تخلفات موضوع اين دستورالعمل مؤثر تشخيص دهند، علاوه بر تنبيهات و مجازات هاي مندرج در مقررات، نسبت به صدور رأي مبني بر تعليق يا لغو مجوزها و گواهينامههاي صادره توسط تشكل هاي خود انتظام اقدام نمايند.
- فصل بيست - ساير مقررات:
- ماده 121:
نرخهاي خدمات و كارمزدهاي فرابورس و نحوۀ وصول آن در چارچوب سقفهاي مصوب هيئت مديرۀ سازمان ، توسط هيئت مديرۀ فرابورس تصويب و اعمال ميگردد.
-
- ماده 122:
در صورت پذيرش سهام شركتهايي كه در خصوص مالكيت سهام آن، محدوديت مقرراتي يا اساسنامهاي وجود دارد، فرابورس موظف است محدوديتهاي مذكور را بر اساس مقررات و در چارچوب امكانات عملياتي خود كنترل نمايد.
-
- ماده 123:
كليه مواردي كه مطابق اين دستورالعمل بايد توسط فرابورس اعلام شود و كلية موارد اطلاعرساني كه مطابق اين دستورالعمل الزامي ميباشد از طريق سايت رسمي فرابورس انجام خواهد گرفت.
- فصل بيست و يك - ضوابط اختصاصي معاملات واحدهاي سرمايه گذاري صندوق سرمايه گذاري قابل معامله :
- ماده 124:
پذيرهنويسي واحدهاي سرمايه گذاري صندوق سرمايه گذاري قابل معامله Fund) Exchange Traded) در فرابورس مطابق مقررات (به استثناي مفاد ماده 105 اين دستورالعمل)، در بازار سوم فرابورس ايران انجام خواهد شد.
-
- ماده 125:
معاملات واحدهاي سرمايهگذاري عادي صندوق سرمايهگذاري قابل معامله، در بازار عادي و بر اساس رويه هاي معمول معاملات سهام و حق تقدم سهام انجام ميشود، به استثناي اينكه دامنة نوسان روزانه قيمت درمعاملات واحدهاي سرمايه گذاري صندوق اعمال نميشود.
-
- ماده 126:
عرضه اوليه واحدهاي سرمايه گذاري عادي صندوق سرمايه گذاري قابل معامله در فرابورس، به روش گشايش نماد مطابق مفاد ماده 51 اين دستورالعمل انجام ميشود.
-
- ماده 127:
توقف و بازگشايي نماد معاملاتي واحدهاي سرمايه گذاري صندوق سرمايه گذاري قابل معامله جهت برگزاري مجمع صندوق، مطابق ماده 11 و ماده 12 مكرر 8 اين دستورالعمل است.
-
- ماده 128:
معاملات واحدهاي سرمايهگذاري ممتاز صندوق سرمايهگذاري قابل معامله، در بازار معاملات عمده انجام مي شود و تمامي موادي كه در خصوص معاملات عمده سهام و حق تقدم سهام در اين دستورالعمل ذكر شده است، در مورد معاملات واحدهاي سرمايهگذاري ممتاز صندوق سرمايهگذاري قابل معامله نيز قابل تسري است.
-
-
- تبصره:
-
درصورت موافقت فرابورس، ثبت معامله واحدهاي سرمايه گذاري ممتاز صندوق سرمايه گذاري قابل معامله با ارائه فرم موافقت في ما بين انتقال دهنده و انتقال گيرنده كه به تأييد سازمان رسيده است در اين بازار امكان پذير است.
-
- ماده 129
ثبت، صدور و ابطال واحدهاي سرمايهگذاري صندوق سرمايهگذاري قابل معامله، در سامانه معاملاتي در نمادي مجزا از معاملات بازار عادي توسط كارگزار صندوق انجام مي شود.
-
- ماده 130:
معاملات در زمان تصفيه صندوق، در نمادي غير از نماد معاملات بازار عادي انجام مي گيرد.
- فصل بيست و دو - عرضه اوراق تأمين مالي در بازار ابزارهاي نوين مالي:
- ماده 131:
پذيرهنويسي اوراق تأمين مالي به قيمت بازار و نيز عرضه اوليه آن دسته از اوراق تأمين مالي كه قبلاً پذيرهنويسي شدهاند به قيمت ثابت يا قيمت بازار كه از اين پس "عرضۀ اوراق تأمين مالي" ناميده ميشود، در بازار ابزارهاي نوين مالي انجام شده و تابع مقررات اين فصل است.
-
-
- تبصره 1:
-
روش عرضه اوليه به درخواست عرضهكننده و تاييد فرابورس تعيين ميشود.
-
-
- تبصره 2:
-
پذيرهنويسي اوراق تأمين مالي به قيمت ثابت تابع ضوابط فصل هفدهم اين دستورالعمل است.
-
- ماده 132:
جهت عرضۀ اوراق تأمين مالي در فرابورس بايد حداقل 7 روز كاري قبل از زمان عرضة پيشنهادي، مدارك و اطلاعات زير توسط كارگزار عرضه كننده يا شركت تأمين سرمايه حسب مورد، به فرابورس ارايه گردد:
1. اعلاميۀ پذيرهنويسي و بيانية ثبت حسب مورد
2. اعلام شرايط در نظر گرفته شده براي كارگزاران خريدار در خصوص امكانات آنها و يا زمان توزيع اوراق در شبكة داخلي كارگزاران
3. اطلاعات و مداركي كه كارگزاران خريدار در زمان عرضه بايد از خريداران اخذ و به ناشر ارايه نمايند، از قبيل مشخصات هويتي خريداران و شماره حساب بانكي
4. ساير اطلاعات به تشخيص فرابورس
-
-
- تبصره 1:
-
فرابورس حداقل يك روز كاري قبل از شروع عرضۀ اوراق تأمين مالي نسبت به انتشار اطلاعيه پذيرهنويسي يا عرضه اوليه، مطابق فرمت مصوب هيئت مديرۀ فرابورس اقدام خواهد كرد.
-
-
- تبصره 2:
-
در پذيرهنويسي اوراق تأمين مالي، ناشر مكلف است قبل از انتشار اطلاعيه پذيرهنويسي يا عرضه اوليه، تعهدنامة سپردهگذاري اوراق را تكميل و پس از تأييد شركت سپردهگذاري مركزي به فرابورس تحويل دهد. خريداران اوراق تأمين مالي، همزمان با خريد اين اوراق به ناشر نمايندگي بلاعزل جهت سپردهگذاري اوراق اعطا مينمايند.
-
-
- تبصره 3:
-
در صورتي كه اوراق تأمين مالي قبلاً پذيرهنويسي شده باشد، هيأت پذيرش حداقل تعداد اوراق جهت سپردهگذاري اوراق نزد شركت سپردهگذاري مركزي را تعيين مينمايد. عرضۀ اوراق تأمين مالي در اين حالت منوط به سپردهگذاري حداقل تعيينشده طي مهلتي است كه توسط هيأت پذيرش مشخص شده است.
-
- ماده 133:
در پذيرهنويسي اوراق تأمين مالي، كارمزد خريد و فروش به عهدة ناشر اوراق است.
-
- ماده 134:
جهت عرضۀ اوليه با قيمت ثابت، نماد معاملاتي بازگشايي شده و عرضه با قيمت اسمي انجام ميشود.
-
- ماده 135:
پذيرهنويسي و عرضۀ اوليه به قيمت بازار، به تشخيص فرابورس و براساس يكي از روشهاي مندرج در اين دستورالعمل انجام ميشود.
در صورت استفاده از روش ثبت سفارش، مدير عرضه بايد علاوه بر اطلاعات موضوع مادۀ 132 اين دستورالعمل، اطلاعات زير را نيز در قالب اطلاعيه پذيرهنويسي يا عرضه اوليه به فرابورس ارائه نمايد:
1- مشخصات مدير عرضه
2- نامۀ قبولي سمت مدير عرضه
3- كف قيمت و دامنۀ قيمت ثبت سفارش
4- شرايط تعهد پذيرهنويسي حسب مورد
5- تاريخ و ساعت شروع و پايان ثبت سفارش
-
-
- تبصره 1:
-
در عرضه به روش ثبت سفارش وجود مدير عرضه الزامي است. مدير عرضه كارگزار يا شركت تأمين سرمايهاي است كه مديريت عرضه اوراق تأمين مالي را در فرآيند ثبت سفارش برعهده دارد.
-
-
- تبصره 2:
-
دامنۀ قيمت، پايينترين تا بالاترين قيمتي است كه كارگزار خريدار در دورۀ ثبت سفارش ميتواند سفارشهاي دريافتي از مشتريان را در آن دامنه ثبت نمايد. فاصلۀ پايينترين تا بالاترين قيمت نميتواند از 10 درصد كف قيمت بيشتر باشد.
-
- ماده 136:
دورة ثبت سفارش حداكثر 3 روز كاري است. كارگزاران موظفند، سفارشهاي دريافتي از مشتريان را با رعايت شرايط عرضه در دورة ثبت سفارش در سامانة معاملاتي ثبت كنند.
-
-
- تبصره 1:
-
سفارشهاي خريد بايد با كد معاملاتي مشتري ثبت شود و ثبت سفارشها با كد گروهي مجاز نيست.
-
-
- تبصره 2:
-
سفارشهاي ثبتشده در دورة ثبت سفارش قابل اصلاح يا حذف هستند، ليكن پس از پايان اين دوره، ورود، حذف يا اصلاح سفارشها مجاز نيست.
-
-
- تبصره 3:
-
واحد پاية سفارش، حداقل و حداكثر حجم هر سفارش و زمان ورود سفارشها در دورة ثبت سفارش، پس از تأييد فرابورس و قبل از شروع دورۀ ثبت سفارش از طريق سايت رسمي فرابورس و سامانۀ معاملاتي به اطلاع عموم خواهد رسيد.
-
- ماده 137:
طي دورة ثبت سفارش، اطلاعات مربوط به سفارشهاي ثبتشده شامل حجم و قيمت سفارشها و متقاضيان خريد منتشر نميشود و كارگزاران، مدير عرضه و فروشنده نيز نبايد به اطلاعات مزبور دسترسي داشته باشند. در پايان دوره ثبت سفارش صرفاً اطلاعات حجم و قيمت سفارشهاي ثبت شده در اختيار مدير عرضه قرار مي گيرد.
-
-
- تبصره:
-
اجراي اين ماده منوط به فراهم شدن شرايط فني با اعلام فرابورس خواهد بود.
-
- ماده 138:
چنانچه در پايان هر روز معاملاتي، كل سفارشات ثبتشده به قيمت سقف دامنه مساوي يا بيش از كل اوراق قابل عرضه باشد، دورۀ ثبت سفارش پايانيافته تلقي شده و ورود، حذف يا اصلاح سفارشات امكانپذير نميباشد. در اين حالت قيمت عرضه معادل قيمت سقف بوده و تخصيص اوراق براساس رويه تسهيم به نسبت انجام ميشود.
-
- ماده 139:
در پايان دورۀ ثبت سفارش، در صورتي كه عرضۀ اوراق تأمين مالي داراي متعهد (متعهد پذيرهنويسي يا متعهد خريد حسب مورد) باشد، عرضه به شرح زير انجام ميشود:
1. در صورتي كه كل حجم سفارشهاي ثبتشده توسط اشخاصي غير از متعهد با قيمتي معادل سقف دامنه تعيينشده و مساوي يا بيش از كل اوراق تأمين مالي قابل عرضه باشد، قيمت عرضه معادل قيمت سقف بوده و تخصيص اوراق براساس رويه تسهيم به نسبت انجام ميشود.
2. در صورتي كه حجم كل سفارشهاي ثبتشده توسط اشخاصي غير از متعهد بيشتر يا مساوي 80 درصد آن باشد، قيمت عرضه، بالاترين قيمتي است كه در آن قيمت امكان معاملۀ 80 درصد كل اوراق قابل عرضه وجود داشته باشد. در اين حالت متعهد ملزم به ورود سفارش خريد مي باشد و بدين منظور وي بايد سفارش خريد با قيمت فوق و به ميزان مابهالتفاوت سفارشهاي واردشده و اوراق قابل عرضه را در سامانۀ معاملات ثبت نمايد.
3. در صورتي كه حجم كل سفارشهاي ثبتشده توسط اشخاصي غير از متعهد كمتر از 80 درصد كل اوراق قابل عرضه باشد، يكي از اقدامات زير قابل انجام است:
1-3- در صورتي كه متعهد تمايل به خريد كل اوراق باقيمانده با كف دامنۀ قيمت را داشته باشد، اقدام به ورود سفارش خريد به ميزان مابهالتفاوت سفارشهاي واردشده و اوراق قابل عرضه نموده و عرضه با قيمت كف دامنۀ قيمت انجام ميشود.
2-3- مدير عرضه درخواست بازنگري در دامنۀ قيمت و انجام يك مرحلۀ ديگر ثبت سفارش را به فرابورس ارائه مينمايد.
-
-
- تبصره 1:
-
بازنگري در دامنۀ قيمت فرآيند ثبت سفارش فقط براي يك نوبت تكرار ميشود. شرايط عرضه در مرحلۀ دوم مشابه مرحلۀ اول بوده و درصورت وقوع شرايط بند 3 اين ماده، متعهد مكلف است كل اوراق باقيمانده را با كف دامنۀ قيمت خريداري نمايد.
-
-
- تبصره 2:
-
در صورت بازنگري در دامنۀ قيمت و تكرار ثبت سفارش، سفارشهاي ثبتشده در دورۀ ثبت سفارش قبلي حذف و سفارشگيري مجدداً در دامنۀ قيمت جديد انجام ميشود.
-
- ماده 140:
در پايان دورۀ ثبت سفارش، در صورتي كه عرضه اوراق تأمين مالي بدون متعهد باشد، عرضه به شرح زير انجام ميشود:
1. در صورتي كه كل حجم سفارشهاي ثبتشده با قيمتي معادل سقف دامنه تعيينشده و مساوي يا بيش از كل اوراق تأمين مالي قابل عرضه باشد، قيمت عرضه معادل قيمت سقف بوده و تخصيص اوراق براساس رويه تسهيم به نسبت انجام ميشود.
2. در صورتي كه حجم كل سفارشهاي ثبتشده بيشتر يا مساوي 80 درصد كل اوراق قابل عرضه باشد، قيمت عرضه، بالاترين قيمتي است كه در آن قيمت امكان معاملۀ 80 درصد كل اوراق قابل عرضه وجود داشته باشد.
3. در صورتي كه حجم كل سفارشهاي ثبتشده كمتر از 80 درصد كل اوراق قابل عرضه باشد، دامنۀ قيمت پيشنهادي براي يك نوبت قابل بازنگري است.
-
-
- تبصره 1:
-
در صورت بازنگري در دامنۀ قيمت، فرآيند ثبت سفارش فقط براي يك نوبت ديگر تكرار ميشود. شرايط عرضه در اين مرحله مشابه مرحلۀ اول خواهد بود.
-
-
- تبصره 2:
-
در صورت عدم ارائۀ درخواست بازنگري در دامنۀ قيمت در مرحلۀ اول يا عدم ثبت سفارش به ميزاني بزرگتر يا مساوي 80 درصد كل اوراق قابل عرضه در مرحلۀ دوم، عرضۀ مجدد منوط به طي مراحل موضوع مادۀ 132 ميباشد.
-
- ماده 141:
مدير عرضه ميتواند عرضه را در دو مرحله انجام دهد. در مرحلۀ اول بخشي از عرضه را با روش ثبت سفارش و با شرط حداقل خريد توسط هر مشتري عرضه و قيمت را كشف نمايد و در مرحله دوم باقيماندۀ اوراق را بدون شرط مذكور و با قيمت كشفشده در مرحله اول عرضه نمايد. حجم اوراق مورد عرضه در مرحله دوم بايد حداقل 10 درصد و حداكثر 20 درصد كل اوراق قابل عرضه باشد.
-
-
- تبصره:
-
مرحله دوم عرضه بايد حدكثر يك روز كاري پس از كشف قيمت مرحله اول آغاز شود. مدت عرضه در مرحله دوم حسب مقررات توسط سازمان تعيين ميشود.
-
- ماده 142:
مدير عرضه بايد در زمان ارائه دامنه پيشنهادي قيمت و درخواست بازنگري آن مراتب را به تاييد فروشنده و متعهد رسانده و مستندات مربوطه را به فرابورس ارائه نمايد. درخواست بازنگري بايد حداكثر تا پايان روز كاري بعد به فرا بورس ارائه گردد. فرا بورس مكلف است شرايط جديد عرضه را اطلاعرساني نمايد. شروع ثبت سفارش در مرحله دوم 3 روز كاري پس از انتشار اطلاعات خواهد بود
.
-
- ماده 143:
معاملات ثانويه اوراق تأمين مالي كه خارج از فرابورس پذيرهنويسي شدهاند، بلافاصله پس از خاتمۀ عرضۀ اوليه در فرابورس و معاملات ثانويۀ اوراق تأمين مالي كه پذيرهنويسي آنها در فرابورس انجام شده است، حداكثر سه روز كاري پس از اخذ تأييديۀ تكميل فرآيند انتشار از مرجع ذيصلاح شروع ميشود.
-
- ماده 144:
پرداختهاي مرتبط با اوراق تأمين مالي به دارندگان اوراق در پايان آخرين روز كاري قبل از مقاطع پرداخت مقرر بر اساس فهرست شركت سپردهگذاري مركزي خواهد بود.
-
- ماده 145:
قيمت خريد و فروش اوراق براساس عرضه و تقاضاي بازار در فرابورس تعيين و به صورت درصدي از قيمت اسمي اوراق و با احتساب حداقل دو رقم اعشار بر مبناي فرمول زير اعلام ميشود.
-
- ماده 146:
تسوية وجوه معاملات اوراق تأمين مالي در فرابورس يك روز كاري بعد از انجام معامله (T+1) صورت ميگيرد.
- فصل بيست و سه - ضوابط معاملات چرخشي:
- ماده 147:
انجام معاملات چرخشي به نحوي كه تا پايان جلسه رسمي معاملاتي، وضعيت مالكيت طرفين معامله در خصوص تمام يا بخشي از اوراق بهادار موضوع معامله تغيير ننمايد ممنوع است و فرابورس معامله مذكور را تاييد نخواهد كرد.
-
- ماده 148:
در صورتي كه معاملات موضوع ماده 147 سهواً انجام شوند، كارگزار مكلف است مراتب را بلافاصله به مدير عامل فرابورس اطلاع دهد؛ به هر ترتيب فرابورس اين معاملات را تأييد نخواهد كرد.
-
- ماده 149:
چنانچه كارگزار از اعلام مراتب به فرابورس خودداري نمايد يا فرابورس انجام معامله را سهوي تشخيص ندهد، پرونده كارگزار متخلف براي رسيدگي به مراجع رسيدگي به تخلفات ارجاع ميشود.
-
- ماده 150:
در صورتيكه فرابورس تشخيص دهد انجام يك معامله به صورت مستقيم يا غيرمستقيم طي يك دورة زماني منجر به تغيير مالكيت نشود و اين معامله با هدف شناسايي سود (زيان) انجام شده باشد موظف است از تأييد آن خودداري نمايد.
- فصل بيست و چهار - ضوابط كلي معامله در تابلوي توافقي بازار سوم:
- ماده 151:
معاملات اوراق بهادار شركت هايي كه در "تابلوي بازار دارايي فكري" و "تابلوي توافقي" بازار سوم درج مي گردند به صورت توافقي قابل ثبت مي باشد. در صورت درخواست عرضه عمده در "تابلوي توافقي"، رعايت مقررات دستورالعمل اجرايي معاملات مبتني بر مذاكره اوراق بهادار در فرابورس ايران و همچنين اخذ تأييديه كميته درج الزامي است.
-
-
- تبصره:
-
انجام معاملات حق تقدم خريد سهام و عرضه حق تقدم استفاده نشده با تاييد كميته درج به صورت حراج امكان پذير است.
-
- ماده 152:
تعداد، مدت و انواع دسترسي معامله گران در مراحل انجام معامله، حداقل ارزش هر سفارش يا مظنه، محدوديت حجمي هر سفارش، تعيين نصاب معاملات بلوك و عمده، حجم مبنا، دامنه نوسان روزانه قيمت، واحد پايه هر سفارش (LOT)، حداقل حجم هر سفارش يا مظنه (Q MIN)، اعتبار زماني سفارش يا مظنه، نحوه تسويه معاملات و محدوديت هاي نحوه انتشار اطلاعات معاملات توسط هيئت مديرۀ فرابورس تعيين و به عموم اطلاعرساني مي¬گردد.
-
-
- تبصره 1:
-
انجام معاملات بر خط در بازار سوم مجاز نمي باشد. صرفاً در پذيرهنويسي بازار سوم انجام معاملات برخط مجاز است.
-
-
- تبصره 2:
-
در خصوص آن دسته از معاملات عمده كه در قالب معامله توافقي يا عرضه عمده اوراق بهادار در تابلوي "توافقي" بازار سوم انجام مي شود، رعايت ضوابط مربوط به "شرايط متقاضيان خريد در معاملات عمده سهام و حق تقدم سهام در فرابورس ايران" مصوب مورخ 10/07/1391 و اصلاحات بعدي شورا الزامي است.
-
-
- تبصره 3:
-
استفاده از روش تسويه نقدي در بازار سوم بر اساس رويه جاري دستورالعمل ثبت، سپرده گذاري، تسويه و پاياپاي مي باشد. همچنين استفاده از روش تسويۀ خارج از پاياپاي در معاملات توافقي با تأييد كميته درج صرفا در موارد ذيل امكان پذير است:
الف) در صورت وجود طلب/ بدهي يا معاملات درون گروهي بين اشخاص حقوقي؛
ب) در صورت وجود طلب سود سهام اشخاص حقيقي از ناشر؛
كارگزار مكلف است تأييديه حسابرس و ساير اطلاعات و مستندات مورد درخواست فرابورس در اين خصوص جهت بررسي شرايط تسويه در اختيار فرابورس قرار دهد. در صورت عدم ارائه اطلاعات موضوع اين ماده، فرابورس معاملات مذكور را تأييد نخواهد كرد.
-
-
- تبصره 4:
-
در معاملات عرضه عمده يا يكجا در بازار سوم، عرضهكننده ميتواند شرايطي را جهت تسوية معاملات به صورت نقد و اقساط تعيين و در اطلاعيه عرضه اعلام نمايد.
-
-
- تبصره 5:
-
تجميع كدهاي معاملاتي فروشندگان جهت انجام عرضه عمده در بازار سوم به تشخيص كميته درج قابل انجام است.