بازار سهام را میتوان یکی از مهمترین اهرمهای اقتصادی هر کشور دانست که نقش مهمی در رونق چرخه اقتصادی ایفا میکند. اما پیدایش این نیروی عظیم به چه شکلی انجام گرفت؟ مطالعه تاریخچه پیدایش بورس در ایران و جهان جنبههای جالبی از آن را برای شما روشن خواهد کرد. در ادامه به بررسی این امر خواهیم پرداخت.
تاریخچه بورس در جهان
اگر بخواهیم خیلی عمیق به گذشته تبادلاتی که درنهایت به بورس تبدیل شدند نگاه کنیم به شهر آنتورپ بلژیک میرسیم. در اواخر سالهای 1400 میلادی، آنتورپ به مرکز تجارت بینالمللی تبدیل شد. در این دوره، بازرگانان با پیشبینی افزایش قیمت برخی از کالاها، آنها را خریداری میکردند و طی مدتزمانی خاص به فروش میرساندند و با این کار سود میکردند.
همچنین بازرگانان ثروتمند نیز به کسانی که نیاز به سرمایه داشتند مبالغی را با درصد بالاتر قرض میدادند. این تجار سپس اوراق قرضهی این وامها را میفروختند و از این طریق به افرادی که آنها را خریداری کرده بودند سود میدادند. این نوع تبادل کالا و سرمایه در آن زمان هنوز شکل مدرن و امروزی بورس را به خود نگرفته بود اما ایدهی اولیه این کار را میتوان در این دوره یافت.
بااینحال، در تاریخچه بورس در جهان به این شهر و دوره نمیرسیم بلکه اولین مکانی که در آن بورس بهطور رسمی و مدرن شکل گرفت را آمستردام میدانند.
آمستردام اولین مکان بورس در جهان
اولین معاملات سهام به شکل مدرن در آمستردام انجام گرفت. شرکت هند شرقی هلند (Dutch East India) اولین شرکت سهامی عام در جهان به شمار میآید. این شرکت، برای افزایش سرمایه اولیه خود تصمیم گرفت بخشی از سهام خود را فروخته و سود سهام را به سرمایهگذاران پرداخت کند. همین موجب شد در سال 1611، بورس اوراق بهادار آمستردام شکل بگیرد. تا سالیان سال، تنها فعالیتهای دنیای بورس با معاملات سهام این شرکت انجام میگرفت.
بهمرورزمان و با سودی که بسیاری از افراد از این طریق کسب میکردند، کشورهای دیگر نیز شروع به کار کردند و شرکتهایی مشابه با این شرکت هلندی را راهاندازی کرده و سرمایهگذارانی را به سمت خود کشاندند. هیجان این کار بسیاری از سرمایهگذاران را که کورکورانه و بدون تحقیق درباره این شرکتها به خرید سهام آنها میپرداختند زمین زد و موجب شد در سال 1720 اغلب آنها با ترس از دست دادن سرمایه خود باعجله تمامی سهامی که در دست داشتند را بفروشند. هرچند در این برهه زمانی کسی نیز این سهام را خریداری نمیکرد و همین موجب شکست بازار شد.
اما این پایان بورس نبود بلکه موجب شد این دنیای پرحاشیه بزرگتر شود.
آشنایی با بورسهای معتبر جهان
بازار بورس نیویورک (NSYE)
اگرچه بازار بورس از آمستردام آغاز به کار کرد اما تا اواخر سالهای 1700 خبری از بورس در آمریکا نبود. در سال 1792 بود که یک گروه کوچک از تجار و بازرگانان آمریکایی در خیابان وال استریت شهر نیویورک دور هم جمع شدند و توافقنامهای را تحت عنوان توافقنامه باتن وود (Buttonwood Tree Agreement) یا قرارداد درخت نارون امضا کردند.
این گروه از بازرگانان روزانه سهام و اوراقی را خریداری کرده و به فروش میرساندند. همین شروعی بود برای آنچه امروزه بهعنوان یکی از بزرگترین و معتبرترین بازارهای بورس جهان شناخته شده است ، بازار بورس نیویورک، که آن را اختصاراً NYSE میخوانند.
هرچند از زمان امضای قرارداد درخت نارون تا راهاندازی بازار بزرگ بورس نیویورک تقریباً یک قرن گذشت بااینحال همچنان این توافقنامه و این افراد را بهعنوان پایهگذار بورس آمریکا میشناسند. اما در اصل، بورس نیویورک در سال 1817 به شکل آنچه امروز شناخته شده است در آمد. در این سال با تهیه یک پیشنویس، مراحل انجام معاملات بورس به شکلی شفاف و واضح برای سایرین تعریف شد و بورس نیویورک به شکل رسمی شروع به کار کرد.
از آن زمان تا به امروز ساختمان بورس در خیابان والاستریت نیویورک قرار دارد و بهنوعی میتوان گفت شخصیتی جدی و تجاری به این خیابان بخشیده است. بهطوریکه وقتی نام این خیابان بر زبان میآید بعید است چیزی بهجز بازار بورس نیویورک به ذهن کسی برسد.
بازار بورس سهام نزدک (NASDAQ)
ازنظر اعتبار، بورس نزدک دومین بورس بزرگ جهان پس از بازار بورس نیویورک محسوب میشود که محل استقرار آن در میدان تایمز نیویورک است. این بازار بورس نیز در سال 1971 پایهگذاری شد. تا پیش از سال 1987 تقریباً تمامی معاملات این بورس از طریق تلفن انجام میشد اما طی اتفاقاتی که در این دوره رخ داد و موجب آسیب به بازار بورس شد، تا به امروز تمامی معاملات در این شرکت از طریق شبکههای کامپیوتری صورت میگیرد و هیچگونه معاملات فیزیکی بین خریداران و فروشندگان انجام نمیگیرد.
همین مسئله نیز موجب شده تا بازار سهام نزدک به بازار بزرگی در دنیای بورس تبدیل شود که بسیاری از شرکتهای فناوری اطلاعات در آن لیست شدهاند.
بورس توکیو (Tokyo Stock Exchange)
محال است در لیستی از برترینها به کشور ژاپن نرسیم. بورس توکیو که آن را اختصاراً TSE مینامند یکی از غولهای بازار بورس جهان محسوب میشود که آغاز آن به سال 1878 بازمیگردد. همانند سایر بازارهای بورس، بورس توکیو نیز با چالشهایی مواجه بود بهطوریکه در دوران جنگ جهانی دوم، با توجه به مشارکت ژاپن در جنگ، این بورس تعطیل شد و با پایان جنگ، یعنی در سال 1949 مجدد کار خود را شروع کرد. با این تفاوت که این بار این بورس با نام گروه بورس ژاپن معرفی شد ولی با توجه به اینکه این بورس بزرگ در توکیو قرار دارد هنوز نام بورس توکیو برای آن شناخته شده است.
بورس شانگهای (Shanghai Stock Exchange)
بااینکه بورس شانگهای به نسبت سه بورس معرفی شده نسبتاً جدید محسوب میشود و در سال 1990 تأسیس شده است همچنان با عملکرد خود و قدرت خود توانسته در میان سایر بورسهای معتبر جهان خودی نشان دهد و در لیست معتبرترین بورسهای جهان قرار بگیرد. هرچند قدمت دنیای بورس در چین به سال 1842 بازمیگردد اما آنچه امروز بهعنوان بزرگترین بازار بورس آسیا شناخته شده است از سال 1990 شروع به کار کرده است.
پیدایش بورس در ایران
زمزمههای ایجاد بورس اوراق بهادار در ایران از سال 1315 به گوش میرسید. در آن زمان تحقیقات درباره تشکیل بورس و ایجاد طرح قانونی تاسیس آن توسط یک شخص بلژیکی به نام «وان لوترفلد» انجام گرفته بود. همهچیز برای آغاز این کار آماده بود اما با شروع جنگ جهانی دوم، راهاندازی بورس با مشکلات روبرو شده و متوقف شد. تا سال 1345 هنوز هیچچیز در این زمینه رسمیت نگرفته بود اما تا اردیبهشت 1345 تقریباً تمامی کارهای اولیه و بررسیهای لازم صورت گرفت و درنهایت در بهمن 1346 بورس اوراق بهادار تهران تأسیس شد.
هرچند با تغییرات سیاسی و اقتصادی در ایران، این بورس نیز با نوساناتی همراه بود و دورههای مختلفی را تجربه کرد. انقلاب اسلامی ایران و همچنین جنگ ایران و عراق ازجمله رویدادهایی بودند که به روی بازار بورس ایران تأثیر گذاشتند.
بورس اوراق بهادار ایران بعد از انقلاب
بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1358 تا 1367 که دوره پرطنش و پرحادثه انقلاب اسلامی بود با چالشهای بسیاری مواجه شد و حتی تا مرز تعطیلی رسید. در این دوره بی اعتمادی به دولت و وضعیت نابسامان مالی شرکتها موجب شد اعتماد به بورس بین سرمایه گذاران از بین رفته و بورس با کاهش معاملات مواجه شود.
چالشهای مربوط به ملی شدن صنایع کشور، بانکها و بیمهها، جنگ ایران و عراق، خروج برخی از بنگاههای اقتصادی از بورس و ریوی شاخته شدن این نوع دادوستد، موجب شد تا در سال 1361 بازار بورس در ایران تقریباً متوقف شود. اگرچه بورس همچنان پابرجا بود اما عدم وجود عرضهکنندگان و پایین بودن قیمت پیشنهادی خریداران موجب شده بود تا این بورس با رکود بسیاری مواجه شود.
بااینوجود بازار بورس از سال 1367 رنگ جدیدی به خود گرفت و شاهد رشد حجم معاملات شد که این را مدیون قانونی که در این سال با عنوان «قانون برنامه پنج ساله اول» تصویب شد است. هرچند سیر فعالیت بورس تا سال 1375 تقریباً ثابت بود و هیچ تحول خاصی در این دوره مشاهده نشد.
بازار بورس در تمام دوران، نوسانات خاصی را مشاهده کرده است و تا به امروز تغییرات و قوانین مختلفی در آن ثبت شده است. بااینحال چیزی که ثابت است این است که این بازار هیچوقت خاموش نشده و با رکود و رونق خود همچنان یک بازار پرطرفدار در بین افراد مختلف کشور محسوب شده است.
جمعبندی
بازار بورس اوراق بهادار تهران در چند سال اخیر توجه بسیاری را به خود جلب کرده و افراد مختلف با دانش نسبی که درباره بورس دارند وارد آن میشوند و در تلاشاند تا از این راه سودی کسب کنند. اما در دنیای پرهیاهوی بورس امروزه نیاز به راهنما و متخصص احساس میشود. با چشمبسته سودی کسب نمیشود بلکه داشتن اطلاعات کافی درباره اصطلاحات بورس نظیر شاخص بورس و زمان مناسب خریدوفروش سهام مختلف در آن به شما کمک خواهد کرد بتوانید با چشمی بازتر و آگاهی بیشتر وارد این دنیای پرسود شوید. همین موجب شده تا نیاز به وجود کارگزار بورس احساس شود تا در بسیاری از مواقع با علم و آگاهی کافی که دارد بتواند شما را به سوددهی برساند.