ورود به بازار بورس و شروع فعالیت در آن، نیازمند دانستن مطالبی است که بدون آشنایی با آنها امکان ادامه فعالیت در بورس چه به عنوان یک سهامدار و چه به عنوان یک عرضهکننده سهام وجود ندارد. بازار اولیه و بازار ثانویه دو مفهوم ابتدایی و مهم در بازار بورس هستند. آشنایی با این مفاهیم به سرمایهگذاران کمک میکند که تصمیم درستتری برای سرمایه خود بگیرند. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم در خصوص تفاوت بازار اولیه و ثانویه و ویژگیهای هر یک از آنها توضیح بدهیم.
مفهوم بازار اولیه و بازار ثانویه در بورس
بازار اولیه محل فعالیت شرکتهایی است که سهام خود را برای اولین بار در معرض فروش قرار دادهاند. این شرکتها به تازگی وارد بورس شدهاند و قصد دارند برای تامین سرمایه مورد نیاز خود بخشی از سهامشان را به فروش برسانند. در بازار اولیه فروش سهام از طریق پذیرهنویسی انجام میشود. به این معنا که بانک یا موسسه مجازی که نماینده شرکت است، اقدام به پذیرهنویسی اوراق بهادار میکند. توجه داشته باشید که در بازار اولیه فروشنده همان شرکتی است که سهام را برای فروش عرضه کرده است. بعد از فروخته شدن اولین سهامها، شما باید از سرمایهگذاران قبلی که سهام را خریداری کردهبودند، اوراق بهادار هر شرکت را خریداری کنید.
اینجا جایی است که بازار ثانویه شکل میگیرد. در بازار ثانویه خریداران و فروشندگان افراد حقیقی هستند؛ یعنی سرمایهگذارانی که قبلا در مرحله پذیرهنویسی سهام شرکتها را خریدهاند، برای فروش سهام خود باید از طریق این بازار اقدام کنند، تفاوت بازار اولیه و ثانویه در همینجا مشخص میشود. در اینجا دیگر شرکت به عنوان فروشنده نقشی ندارد و این سرمایهگذاران هستند که برای خرید و فروش سهام با یکدیگر طرف هستند. بر همین اساس میتوان گفت که همه معاملات به جز پذیرهنویسی در بازار بورس، در بازار ثانویه انجام میشود و افراد برای به دست آوردن سرمایه اولیه یا افزایش آن باید اقدام به معامله سهام خود در این بازار بکنند.
بیشتر بخوانید : روش های سرمایه گذاری
معرفی ویژگیها و کاربردهای بازار اولیه
همانطور که گفتیم اصلیترین تفاوت بازار اولیه و بازار ثانویه در فروشندگان سهام و البته قیمت آن است. همین موضوع باعث میشود که ویژگیها و کاربردهای این دو بازار نیز با یکدیگر تفاوت داشته باشند. مهمترین ویژگی بازار اولیه این است که سرمایهگذاران در آن سهام را بدون واسطه و دقیقا از خود شرکت یا نماینده مجاز آن خریداری میکنند. به همین دلیل هم هست که قیمت سهام در این بازار کمتر است. این بازار محل مناسبی برای شرکتهای تازه وارد به بورس است. این شرکتها اغلب نمیدانند که چگونه باید فعالیت خود را در بازار آغاز کرده و قیمت سهام خود را تامین کنند.
سازمانهای فعال در این بازار در خصوص ساختار مالی بازار بورس دانش کافی دارند و میدانند که چه مقداری از سهام را به چه قیمتی بفروشند. به همین دلیل سازماندهی مناسبی بر روی اوراق بهادار عرضه شده انجام میشود. علاوه بر این شرکتها با ورود به بازار اولیه مطمئن هستند که بخش مشخصی از سهام آنها با قیمت ثابت به فروش میرسد و از تامین سرمایه مورد نیاز خود مطمئن میشوند. همچنین اگر قصد عرضه اوراق بهادار جدید را داشته باشند، میتوانند مجددا از طریق نمایندگان متخصص و آشنا به ساختار بازار، این کار را انجام دهند و بدون ضرر وارد بازار مالی جدید شوند.
مقاله مرتبط : کارگزار بورس کیست؟
نقش بازار اولیه در عرضه سهام
نقش بازار اولیه در عرضه سهام یکی از بخشهای مهمی است که باعث ایجاد تفاوت در بازار اولیه و بازار ثانویه میشود. میتوان گفت که بازار اولیه دریچه ورود شرکتهای مختلف به بازار سرمایه است. این بازار را میتوان منبعی مطمئن برای تامین سرمایه مورد نیاز شرکت ها دانست. در این بازار عموما سرمایهگذاران کلان حضور دارند و اوراق به صورت عمده فروخته میشود تا سرمایه مورد نیاز شرکت در زمانی کوتاهتر تامین شود. بر همین اساس میتوان گفت که این بازار اولین محل برای ورود شرکتها به بازار سرمایه و جذب سرمایهگذاران است. قیمت سهام در این بازار به صورت اسمی و مستقیما از طریق خود شرکت تعیین میشود و به همین دلیل نوسانات بازار تاثیر چندانی بر روی آن نمیگذارد.
آشنایی با وظایف و مزایای بازار اولیه
-
انتشار مستقیم اوراق بهادار توسط شرکت عرضهکننده سهام
-
کمک به شرکتها برای جذب سرمایهگذاری خارجی و رشد سرمایه برای رسیدن به اهداف تجاری
-
کمک به سرمایهگذاران برای پیدا کردن محلی مطمئن برای سرمایهگذاری
-
کنترل نقدینگی بیش از حد در چرخه اقتصاد
-
کمک به دولت برای جذب سرمایه از طریق فروش سهام در این بازار
-
شکلگیری سرمایه برای کمک به ادامه فعالیتهای شرکت
معایب بازار اولیه
-
ورود به بازار اولیه و انجام تحقیقات کمی زمانبر است
-
برای ورود به این بازار باید تحقیقات میدانی عمیق در حوزههای متعدد انجام شود تا بهترین درصد سهام و قیمت آن تعیین شود.
-
امکان خرید سهام تنها برای سرمایهگذاران کلان وجود دارد. چرا که سهام در پذیرهنویسی به صورت عمده به بازار عرضه میشود که برای خرید آن نیازمند سرمایه زیادی خواهید بود.
ساختار بازار ثانویه
ساختار بازار اولیه و بازار ثانویه کمی متفاوت است و این موضوع به دلیل ماهیت اصلی این دو بازار است. در بازارهای اولیه شرکتها به منظور تامین سرمایه و برای اولینبار اقدام به عرضه اوراق بهادار میکنند. پذیرهنویسی شرکتها در این بازار از طریق بانک یا شرکتهای مجاز دیگر تامین میشود. به همین دلیل میتوان گفت که بازار اولیه هنوز بخشی از بازار بورس نیست و بورس جزئی از ساختار بازار ثانویه است. تفاوت بازار اولیه و ثانویه در ساختار به محدودیت معاملات نیز برمیگردد. شرکتها در عرضه اولیه سهام تنها مجاز به عرضه بخش محدودی از سهام خود هستند. مقدار این سهام از طریق قانون تعیین میشود و قابل تغییر نیست. در روز اول عرضه سهام تنها همین مقدار محدود به فروش میرسد. این فروش محدود بازدهی خوبی برای شرکتها دارد و به تامین سرمایه اولیه آنها کمک زیادی میکند. از روز دوم همه چیز وارد ساختار بازار ثانویه میشود و سرمایهگذاران میتوانند سهامهای فروخته شده را بدون هیچ محدودیتی معامله کنند.
برای ورود به بازار اولیه شرکتها باید بیانیههای عرضه سهام خود، میزان سهام مورد نظر و قیمت پیشنهادی برای هر سهم را به کمیسیون بورس ارائه کنند. شرکتها تا زمان دریافت تاییدیه از این کمیسیون مجاز به انتشار آگهیهای عرضه عمومی اوراق و پذیرهنویسی نیستند. پس از دریافت تاییدیه از کمیسیون مربوطه، شرکتها باید آگهیهای خود را به صورت عمومی منتشر کنند. توجه داشته باشید که شرکتها برای ورود به بازار اولیه و بازار ثانویه باید از تجربیات موسسات تامین سرمایه استفاده کنند تا بهترین زمان برای انتشار اوراق را به آنها پیشنهاد دهند. برخی از این موسسات خود خریدار سهام شرکت هستند و سپس خودشان آنها را به بازارهای ثانویه عرضه میکنند. این موسسات همچنین خدمات مشاوره، بازاریابی و تضمین فروش را برای شرکتهایی که قصد تامین سرمایه زیادی را دارند، ارائه میدهند.
بیشتر بخوانید: عرضه اولیه سهام چیست
نحوه قیمتگذاری در بازار اولیه
بخش مهم دیگر در تفاوت بازار اولیه و ثانویه، نحوه تعیین قیمت سهام است. در بازار اولیه قیمت از قبل مشخص شده است و به صورت اسمی تعیین میشود. این قیمتها با توجه به فعالیتهای شرکت و پیشبینیهایی که شرکتهای تامین سرمایه انجام میدهند و تخمین اولیه خود شرکت تعیین میشوند. توجه داشته باشید که قیمتها در این بازار معمولا ثابت است و نوسانات زیادی ندارد. در واقع اگر شرکت قصد پذیرهنویسی در چند مرحله با فاصلههای نزدیک را داشته باشد، قیمت سهام آن تغییر چندانی نخواهد داشت؛ اما در فاصلههای زمانی طولانیتر، قیمت سهام بسته به شرایط روز متفاوت خواهد بود.
نحوه قیمت گذاری در بازار ثانویه
تعیین قیمت سهام در بازار ثانویه بر اساس شرایط بازار بورس و فعالیتهای شرکت تعیین میشود. در مواردی ممکن است وضعیت کلی کشور بر روی قیمت سهام همه شرکتها در بازار بورس تاثیر بگذارد و باعث افزایش یا کاهش ناگهانی آن شود. این شرایط معمولا نادر است و تنها در شرایط خاص اقتصادی به وجود میآید. در حالت عادی قیمت سهام در این بازار بر اساس فعالیتهای خود شرکت و میزان عرضه و تقاضای آن تعیین میشود. نوسانات قیمت در بازار ثانویه به صورت روزانه و حتی ساعتی خواهد بود و این موضوع نشان میدهد که برای کسب سود در این بازار و جلوگیری از ایجاد زیان، باید به صورت مداوم قیمتها را چک کنید یا این کار را به شخصی کاردان و آگاه بسپارید.
البته رفتار سهامداران فعلی نیز میتواند بر روی قیمت سهام شرکت موثر باشد. به عنوان مثال سهامداران احساس میکنند که شرایط یک شرکت رو به بهبود است و در آینده ارزش سهام آن بالا خواهد رفت. در نتیجه به صورت گسترده برای خرید سهام آن اقدام میکنند. همین اقدام باعث بالا رفتن تقاضای سهام یک شرکت شده و ارزش آن را افزایش میدهد. در نقطه مقابل فروش ناگهانی سهام یک شرکت باعث افت قیمت آن شده و بر روی قیمت آن در بازار ثانویه اثر میگذارد.
دلایل اهمیت بازار ثانویه چیست؟
اگر نگاهی به ویژگیها و کاربرد بازار اولیه و ثانویه بیندازیم، متوجه میشویم که ریسک سرمایهگذاری در بازار ثانویه بسیار کمتر است. چرا که در این بازار شما محدود به خرید سهام یک شرکت خاص نیستید و در هر لحظه امکان فروش سهام فعلی و خرید سهام جدید را خواهید داشت. در این بازار حجم نقدینگی در گردش بسیار بیشتر است و به همین دلیل امکان افزایش ارزش دارایی مالی بیشتر خواهد بود. اگر فردی قصد خروج کامل از بازار بورس و تبدیل سهام به نقدینگی را داشته باشد، باید در این بازار اقدام به فروش سهام و اوراق بهادار خود کند و نمیتواند از شرکت مبدا برای دریافت سهام خود طلبی داشته باشد.
اصلیترین ویژگی بازار ثانویه قانونی بودن آن است. شما میتوانید در این بازار با خیال راحت و بدون نگرانی از کلاهبرداریها، سرمایه خود را وارد کرده و فعالیت کنید. در بازار ثانویه میتوانید بدون هیچ محدودیتی سهام خود را خرید و فروش کنید. یکی از تفاوتهای اصلی بازار اولیه و بازار ثانویه در این است که در بازار اولیه امکان فروش نرفتن سهام وجود دارد؛ اما در بازار ثانویه این احتمال بسیار کم است. بازار ثانویه کمکی برای افزایش سرمایه شرکتهای تازهکار و جذب سرمایهگذار است. این ویژگی کمک زیادی به رشد اقتصادی میکند و شرکتها میتوانند بدون نگرانی از بابت تامین منابع مالی به پیشرفت خود ادامه دهند.
نقش بازار ثانویه در عرضه سهام
میتوان گفت که بازار ثانویه محل اصلی برای عرضه سهام است. در این بازار افراد با سرمایههای خرد وارد میشوند و همین موضوع باعث میشود که حجم خرید و فروش روزانه در آن بسیار بالا باشد. در بازارهای ثانویه این کارگزاریها هستند که وظیفه انجام معاملات را بر عهده دارند. البته اشخاص با تجربه میتوانند به صورت شخصی نیز برای انجام معاملات اقدام کنند. در این بازار دیگر با شرکتهای عرضهکننده سهام طرف نیستید و به نوعی میتوان گفت که عرضه سهام به صورت شخصی و توسط سرمایهگذاران انجام میشود. سهام و اوراقی که در این بازار عرضه میشود، ممکن است قبلا بارها و بارها معامله شده باشد. قیمت آنها نیز به شدت تحت تاثیر شرایط بازار و کشور بوده و به صورت روزانه تغییر خواهد کرد.
ویژگیها و مزایای بازار ثانویه
-
امکان ایجاد سرمایه در گردش و نقدینگی در بازار
-
استمرار معاملات میان سرمایهگذاران در بازار
-
امکان برقراری ارتباط مستقیم میان خریداران و فروشندگان
-
فروش و خرید سهام در بستری کاملا قانونی و به دور از کلاهبرداری
-
امکان پسانداز پول در بستری ایمن
-
شاخصی مناسب برای تخمین وضعیت اقتصادی کشور
-
امکان تبدیل سرمایه به پول نقد از طریق معامله مستقیم سهام
-
امکان کسب سود از پول ساکن
-
امکان خرید و فروش سهام برای سرمایهگذاران خرد و کلان
معایب بازار ثانویه
-
تاثیر مستقیم شرایط شرکت و کشور بر روی قیمت سهام شرکتها و سود و زیان سهامداران
-
تاثیر مستقیم عرضه و تقاضا بر روی قیمت سهامها
تفاوت بین بازار اولیه و بازار ثانویه
تا اینجای کار متوجه شدید که بازار اولیه و بازار ثانویه هر دو محلی برای عرضه سهام هستند؛ اما فروشندگان آنها متفاوت است. هر شخص حقیقی که قصد دارد معاملات خود در بازار بورس را آغاز کند، باید وارد بازار ثانویه شود. مگر اینکه اولین سهام خود را از طریق پذیرهنویسی شرکتهای مختلف خریداری کرده باشد. ساختار بازار ثانویه به این صورت است که در آن شرکتهای عرضه کننده سهام نقشی ندارند و تنها سرمایهگذاران برای خرید یا فروش سهام اقدام میکنند؛ بنابراین بخش اعظمی از معاملات بورسی در این بازار انجام میشود. در بازارهای ثانویه اشخاص باید بر روی میزان رشد سهام مختلف شرکتها مطالعه داشته باشند و بررسی کنند که در حال حاضر خرید یا فروش کدامیک از اوراق فعلی به نفع آنهاست و با فروش کدامیک میتوانند از ضرر خود جلوگیری کنند.
تصویر تابلوی معروف بازار بورس که قیمت شاخصهای مختلف و میزان رشد یا افت آنها را نشان میدهد، در چنین بازاری به کار میآید. این بازار امکان نقدشوندگی و معامله سهام را برای سرمایهگذاران فراهم کرده و به تداوم معاملات در بازار بورس کمک میکند. شرکتها بعد از گذر از بازار اولیه به طور خودکار وارد بازار ثانویه میشوند. در واقع سرمایهگذاران بعد از خرید سهامهای اولیه میتوانند آنها را به افراد دیگر بفروشند. برای خرید سهام در این بازار باید وارد بازار بورس شوید. میتوان گفت که کاربرد بازار اولیه و ثانویه تکمیلکننده یکدیگر است و تعریف هر بازار بدون حضور دیگری ممکن نیست.
بیشتر بخوانید: نحوه معامله در بورس انرژی
سخن پایانی
مشخص است که بازار بورس بدون حضور بازار اولیه و بازار ثانویه معنایی نخواهد داشت. میتوان گفت اصلیترین تفاوت بازار اولیه و ثانویه در عرضه کننده سهم است. در این بازارها، ابتدا شرکتها به عنوان فروشنده وارد کار میشوند و سپس سرمایهگذاران هستند که با یکدیگر معامله میکنند. حضور در هردوی این بازارها به حفظ نقدینگی در بازار بورس و کمک به افزایش سرمایه شرکتها کمک بزرگی خواهد کرد. تاثیر این بازارها در افزایش سرمایه به گونهای است که در بعضی مواقع حتی دولتها نیز برای تامین سرمایه خود از پذیرهنویسی و فروش سهام در آنها استفاده میکنند.